U prodaji od 2. srpnja

HNB izdaje prigodnu kovanicu od 2 eura

Moći će ih se kupiti samo pet
2_EUR_prigodna_stari_grad_varazdin Hrvatska narodna banka

Hrvatska narodna banka pustit će 2. srpnja u optjecaj prigodnu kovanicu od 2 eura u sklopu serije “Hrvatski gradovi”, s prigodnim motivima koji predstavljaju znamenitu građevinu u Gradu Varaždinu, bogatoga povijesnoga i kulturološkoga značenja za Republiku Hrvatsku, čiji je prikaz bio jedan od osnovnih motiva na naličju novčanice od 5 kuna.

Kovanica će biti izdana u količini od 200.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Stjepan Divković, akademski kipar. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o- naveli su iz Hrvatske narodne banke.

Prigodna eurokovanica, osim što ima numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i navedena prigodna kovanica od 2 eura moći nabaviti za istu vrijednost od 2 eura.

-Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 2. srpnja na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke od ponedjeljka do petka od 8.30 do 15.30. Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju naših građana. Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po osobi- ističu iz HNB-a.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika