HGSS-u dodijeljeno 30 milijuna kuna za jačanje kapaciteta

Ulaganjem se želi podići razina spremnosti HGSS-a s naglaskom na spašavanje u slučajevima potresa i poplava

U prostorijama Hrvatskih voda potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta “Jačanje kapaciteta HGSS-a – Sigurna.hr”. Riječ je o projektu vrijednom 30 milijuna kuna, koji za cilj ima podići razinu spremnosti HGSS-a s naglaskom na stručne timove specijalizirane za spašavanje u slučajevima potresa i poplava.

Projekt će se provoditi sljedeće tri godine, tijekom kojih će se osigurati adekvatna i opremljena infrastruktura za trening i obuku. Naime, opremit će se tri objekta: poligoni za spašavanje iz dubine i visine te obuku potražnih timova u Vukovaru i Delnicama, kao i poligon za obuku za spašavanje na poplavama i brzim vodama u kanalu hidroelektrane Dubrava.

– Danas je važan dan za HGSS pogotovo ako uzmete u obzir da ova sredstva višestruko nadmašuju naš proračun. Sve aktivnosti koje su dio ovoga projekta HGSS već radi, ali ovim sredstvima ćemo sigurno biti učinkovitiji i brži, poručio je prilikom potpisivanja Ugovora pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić te istaknuo kako s realizacijom navedenih aktivnosti započinju već početkom kolovoza.

Podizanjem razine spremnosti izravno se doprinosi sveukupnoj sposobnosti reakcije u kriznim situacijama te kapacitetu nacionalnog sustava sigurnosti, a po dovršetku projekta očekuje se bolja spremnost 52 tima za spašavanje, kao i obuka novih šest potražnih timova. Također, nabavit će se nova oprema za divlje vode i poplave te adekvatno opremiti tragači za potrage na suhom. Uz to, HGSS će nabaviti potrebna terenska vozila, kombije, lake čamce, quadove, jet-ski vozila, dronove te medicinsku opremu.

Ovaj vrijedan Ugovor uz pročelnika Granića, potpisali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

– Smatram kako je financiranje ovoga projekta od iznimne važnosti pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da je djelovanje HGSS-a na ponos Republike Hrvatske. Svaka kuna uložena u njihovu opremu i obuku je dobro uložen novac, napomenuo je ministar Ćorić.

Naposljetku, kroz projekt Sigurna.hr predviđeno je i dodatno informiranje šire javnosti o djelovanju HGSS-a, važnosti preventivnog djelovanja te adekvatne reakcije u slučajevima katastrofa uzrokovanih potresima i poplavama.