Dvije strane Hrvatske

GUŽVA NA JELAČIĆ PLACU: Dok jedni mole krunicu, drugi upozoravaju na ekstremizam

Prva subota u mjesecu već tradicionalno je rezervirana za temeljna ideološka pitanja
Zagreb: Prosvjednici na Trgu bukom pokušali ometati molitelje krunice Neva Žganec/PIXSELL

Na glavnom zagrebačkom trgu ove subote ponovno su se okupili vjernici iz inicijative “Muževni budite” kako bi klečeći održali zajedničku molitvu. Traže da muškarac bude glavni duhovni autoritet u obitelji koji će prenositi katoličku vjeru, zatim prestanak spolnih odnosa prije braka, zabranu pobačaja te čednije odijevanje žena.

Na zapadnoj strani trga, u organizaciji udruge Domino, istovremeno se održava prosvjed “Tiha misa”. U prvim redovima istaknuti su transparenti „Ja nisam vaš inkubator“, „Kleče i vrte krunicu umjesto da grle punicu“, “Čednost u razmišljanju, ne u odijevanju“, „Samo kukavice i izdajice kleče i mole“, i drugo.

– Nećemo dopustiti da nam vjerski fanatici oduzmu slobodu. Na transparentima je istaknuta važnost prava na pobačaj, ravnopravnost rodova i pravo transrodnih osoba koje su ugrožene nakon one sramotne sjednice saborskog odbora. Moramo graditi pravo na izbor kako bi spriječili da popularne, ekstremističke, konzervativne, fundamentalističke ekipe ne uspiju u svom naumu uskraćivanja ženskih prava u 21.stoljeću, bile su neke od poruka protuprosvjednika.

Udruga Domino, također je razvukla transparent dug tri metra na kojem je kolaž prijetnji upućenih umjetnici Arijani Lekić Fridrih te izbor iz recentne sudske prakse vezane uz nasilje nad ženama.

– Sudska praksa pokazuje koliko su žene nezaštićene, sudske presude gotovo pa djeluju ohrabrujuće za nasilnike, upozorio je osnivač udruge Domino Zvonimir Dobrović.

S druge strane, okupljeni vjernici poručuju “da ne daju izjave za svjetovne medije”.

Događanja
Grad Zagreb