Grbin smatra da mjere oko cijene goriva nisu dovoljne: Vlada za građane treba stvoriti štitove od inflacije

Pita se je li Vlada prethodno pripremila s distributerima goriva plan da na crpkama ne bude nestašice

Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da mjere vezane uz cijenu goriva nisu dovoljne već treba za građane stvoriti štitove od inflacije.

Grbin je ocijenio da je odluka o ograničavanju cijena goriva bila u velikoj mjeri opravdana, ali da ostaje pitanje je li Vlada prethodno pripremila s distributerima goriva plan da na crpkama ne bude nestašice.

Predsjednik SDP-a naveo je da bi se Vlada trebala baviti i s drugim aspektima inflacije osim cijenom goriva. To je pomoć da mirovine i plaće javnih i državnih službenika ne izgube na vrijednosti te zaštita najugroženijih, a to su nezaposleni, oni s najnižim plaćama i korisnici socijalnih programa, rekao je Grbin.

– Vlada ima prostora za djelovanje jer će inflacija i turistička sezona donijeti u državni proračun donijeti mnogo novca a on se mora vratiti građanima, istaknuo je.

Po uzoru na neke druge zemlje EU trebalo bi pomoći i poduzetnicima zbog gubitka tržišta Ukrajine i Rusije te im subvencionirati cijene električne energije, dodao je.

Na pitanje o odnosima zagrebačkog SDP-a i Možemo! Peđa Grbin je rekao da je odluku o koaliranju prije godinu dana donijela središnjica SDP-a jer u to vrijeme nije bilo zagrebačkog ogranka.

– U sporazumu o koaliciji je utvrđeno da se nakon godine dana provede evaluacija, da nova gradska organizacija s Možemo! razgovara o oblicima suradnje i to je sad u tijeku, rekao je i dodao:

– Oni koji surađuju u Zagrebu najbolje znaju kakvi su odnosi, što ne funkcionira i što treba popraviti, Po podršci SDP-a gradonačelnikovim prijedlozima u Gradskoj skupštini jasno je da suradnja funkcionira, a na nama je da je učinimo još boljom.