Gradu Zagrebu nagrada za “Najbolji županijski EU projekt 2022.”

Projekt CrossCare osvojio je 1. nagradu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji
_1 nagrada _ CrossCare Grad Zagreb

U hotelu Sheraton održana je svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“.

Od ukupno 37 prijavljenih projekata za godišnju nagradu, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramiščak uručila je 1. nagradu Gradu Zagrebu za provedbu projekta “Integriran pristup skrbi za starije osobe u kući – CrossCare” u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Ovaj izniman projekt provodio se u suradnji Grada Zagreba, Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana, Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Zagreb, Centra za pomoč na domu Maribor, Mestne občine Ljubljana i Doma zdravlja Čakovec te pridruženih partnera Ministarstva zdravstva RH i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”.

Glavni cilj projekta bio je povećati socijalnu uključenost različitih zajednica starijih, smanjiti društvenu nejednakost i povećati kvalitetu starijih osoba. Projektni partneri korisnicima su pružali besplatne usluge fizioterapije, radne terapije, dijetetike i zdravstvene njege u razdoblju provedbe projekta od 01. rujna 2018. do 30. kolovoza 2020. Po završetku projekta, Grad Zagreb osigurao je održivost projektnih aktivnosti usluga radne terapije nastavkom financiranja istih.

Tijekom projekta uobličen je program i način implementacije usluga radne terapije kao segmenta integrirane skrbi u kući za starije osobe koji je osigurao više od 3500 usluga za 383 osobe i njihove obitelji u Zagrebu tijekom dvije godine. Projekt CrossCare deinstitucionalizira usluge i približava ih korisniku u njihovom kućanstvu, osobito onima kojima je takva pomoć potrebna ali je zbog različitih razloga ne mogu sami potražiti u odgovarajućoj instituciji ili im sustav nije ponudio odgovarajuće usluge za njihovo stanje.

– Važno je istaknuti da se zagovaranjem dostupnosti izvaninstitucionalnih usluga kroz ovaj projekt, a u suradnji s drugim partnerima i pružateljima usluga, značajno doprinijelo zagovaranju modela kombinirane socijalne politike (welfare-mix), smanjenju siromaštva te unapređenju socijalne kohezije, a što je ujedno i jedan od prioriteta ove Gradske uprave. Ovaj projekt pokazuje da se timskim radom i suradnjom može postići mnogo na dobrobit naših sugrađana, naglasila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba te voditeljica spomenutog projekta Mirela Šentija Knežević.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo