Gradski zastupnici zatražili od Bandića detaljno izvješće o razvoju projekta Manhattan

Novu bujicu nezadovoljstva pokrenula je objava Memoranduma o razumijevanju između Grada i tvrtke Eagle Hills

Nakon što je početkom ljeta projekt “Grad u gradu”, poznatiji kao “Zagrebački Manhattan” izazvao lavinu burnih reakcija javnosti te je njegova realizacija trenutno bila spriječena negativnim mišljenjem Ministarstva graditeljstva na predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana, novu bujicu nezadovoljstva, ali i pregršt pitanja pokrenula je objava Memoranduma o razumijevanju između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sasvim očekivano, spomenuti je bio i glavna tema današnje sjednice Gradske skupštine. Prije svega, pet SDP-ovih gradskih zastupnika najavilo je podnošenje prijedloga za pokretanje postupka ocjene ništetnosti dokumenta, jer kako tvrde, time je Bandić prekoračio svoje ovlasti, a u propitkivanju njegove ispravnosti priključila se na Skupštini i zastupnica Vesna Nađ. Nađ je od gradonačelnika zatražila informaciju je li predstavljeni dokument konačna ili postoji još koja verzija istoga, s obzirom na to da je na nekoliko mjesta tekst ispravljen. Bandić joj je odgovorio u svom stilu, poručivši kako je riječ o jedinoj verziji Memoranduma te optuživši svoje neistomišljenike kako brišu pod s čovjekom, koji 20 godina krvari za dobrobit grada.

Podsjetimo, na konferenciji za medije koju je gradonačelnik održao uoči aktualne sjednice, najavio je kako se rasprava o izmjenama GUP-a nastavlja koncem listopada te da je u tijeku obrada primjedbi po hodogramu aktivnosti projekta.

Također, na Skupštini se našao i na meti Kluba zastupnika lijevog bloka, koji su zatražili da se po hitnom postupku u dnevni red sjednice uvrsti zaključak kojim se osuđuje njegova izjava upućena novinarki N1 kao neprihvatljivo ponašanje koje sramoti Grad i njegove institucije, međutim prijedlog je, u konačnici, odbijen s 21 glasom za i 27 ruku protiv. Naposljetku, Bandića je na ostavku pozvao i Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš, prozvavši proteklo razdoblje ljetom gradonačelnikovih havarija, a gradonačelnika kako svojim postupcima narušava kvalitetu života ljudi koji žive u Zagrebu.