Gradski zastupnici dali zeleno svjetlo zaduženju Zagrebačkog holdinga i Velesajma

Na 25. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, većinskim brojem glasova zastupnici su dali suglasnost prijedlozima dugoročnog zaduživanja Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkog velesajma kod Erste&Steiermärkische Bank.

U slučaju Zagrebačkog holdinga suglasnost je dalo 26 zastupnika, dok je njih 18 bilo protiv. Prijedlog je predstavila predsjednica Uprave poduzeća Ana Stojić Deban, obrazloživši ga kao nužnog za financiranje započete investicije iz prošle godine te započinjanja novog investicijskog ciklusa. Riječ je o kreditu vrijednom 150 milijuna kuna, koji će se otplaćivati narednih pet godina uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 2.3 posto.

Zaduživanje Zagrebačkog velesajma obrazložila je direktorica Dina Tomšić, objasnivši kako su sredstva od 12 milijuna kuna namijenjena za kapitalna ulaganja i digitalizaciju poslovanja te povećanje konkurentnosti. Kredit, koji će se otplaćivati 7 i pol godina uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 2.7 posto, podržala su 32 gradska zastupnika, dok ih se 11 izjasnilo protiv.

Oba su prijedloga izazvala žustru raspravu u Skupštini, dok je klub zastupnika SDP-a odbio podržati i jedan od njih. To, međutim, nije bio slučaj kod prijedloga Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2019. godinu, kojeg su zastupnici prihvatili bez daljnje rasprave.