Pružateljice usluga kao članovi obitelji

Grad Čazma nastavlja s projektom Zaželi

Ukupno odobrenih 816 tisuća eura osigurat će tri godine trajanja projekta i zapošljavanje 17 osoba koje će brinuti o 102 korisnika
DAK_0325FOTO: Davor Kirin

Grad Čazma nastavlja brigu za svoje starije stanovnike kroz još jedan projekt “Zaželi“, ovoga puta pod nazivom „Prevencija institucionalizacije”. Financira ga Europski socijalni fond plus, iz Programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.”. Nositelj je Gradsko Društvo Crvenog Križa Čazma, uz partnerstvo Grada Čazme.

Ukupno odobrenih 816 tisuća eura osigurat će tri godine trajanja projekta i zapošljavanje 17 osoba koje će brinuti o 102 korisnika. Osim pružanja neposredne skrbi, projekt uključuje nabavu i podjelu paketa s potrepštinama za korisnike. Voditelj projekta i dalje je Ivan Tomašević.

-Ovo je četvrti program Zaželi koji provodimo. Početkom svibnja počela je provedba projekta u malo izmijenjenom obliku. Ovaj sadašnji program je najduži što se tiče njegovog trajanja. Zaposlili smo pružateljice usluga na dvije godine i osam mjeseci- rekao je Tomašević.

Ovaj projekt je važan jer izravno djeluje na poboljšanje stanja dvije ugrožene društvene skupine. Osim za korisnike, važan je i za žene koje su starije od 50 godina i koje su teže zapošljive, a kroz ovaj projekt su se vratile na tržište rada.

-U ovom projektu imamo osam novih pružateljica usluga i devet koje su radile u prijašnjim projektima. Svaka od zaposlenih žena ima minimalno šest korisnika, a neke čak osam ili devet. Sve ovisi o terenu na kojemu rade te o potrebama i interesima- rekao je Tomašević.

Silvana Katalenić sudjeluje u ovom projektu drugi put. Za sada ima sedam korisnika koje obilazi dva do tri puta tjedno, mada, kada se iskaže potreba to nekad bude i pet puta tjedno.

-Najčešće potrebe korisnika su obavljanje kućanskih poslova. Čišćenje, pospremanje, pomoć kod osobne higijene. Potrebno im je donijeti lijekove i namirnice dok su po zimi potrebe za donijeti ogrjev te čišćenje snijega. Ima i korisnika koji koriste bunarsku vodu pa im treba donijeti vodu u kuću- otkriva Silvana, koju su njezini korisnici kontaktirali i u vrijeme kada projekt nije trajao.

Danica Turković iz Cerine sudjelovala je u projektima Zaželi od njihovog samog početka i za njih ima samo riječi hvale. Živi sama od 1990. godine, kada joj je preminuo suprug. Ima 85 godina i za sada joj je puno ljepše u njezinom vlastitom domu, nego u nekom domu za starije.

-Meni znači jako puno što mi Silvana dođe, što me posjeti i pita što mi treba i kako sam. Olakša mi što mi napravi sve što je potrebno u mom domaćinstvu. Imam problema s vratnom kralježnicom i to mi otežava da sama očistim više površine ili da skinem i stavim zavjesu. Problem mi je zbog mojih godina i kleknuti pa očistiti i tu mi puno znači pomoć. Ja godinama imam ovaj vid pomoći i presretna sam što to postoji. Ne znam kako bih se zahvalila svima koji su to omogućili. Posebno bih zahvalila i našem Gradu Čazmi što ove projekte uspješno provodi- rekla je gospođa Turković i dodala kako joj je Silvana sada najbliži član obitelji u kojeg se može pouzdati.

Čazma
Događanja