Brend Hrvatskog zagorja

Gotovo 20 tisuća posjetitelja pratilo uprizorenje Bitke kod Stubice

Dvadesetak tisuća posjetitelja u Donjoj Stubici pratilo je oživljenu Seljačku bunu - Bitku kod Stubice, između kmetova predvođenih Matijom Gupcem protiv zloglasnog vlastelina Franje Tahija i njegove vojske
Donja Stubica: Rekonstrukcija Bitke kod Stubice iz 1573. godine Davor Puklavec/PIXSELL

Povijesnu bitku nad bitkama u Hrvatskom zagorju iz 1573., rekonstruirala je Družba vitezova Zlatnog kaleža, zajedno s Turističkom zajednicom područja Gupčevog kraja, Gradom Donjom Stubicom i partnerima. Po 16. put je pripremljen spektakl u kojem su uživali brojni domaći i strani posjetitelji, javlja HRT.

Predsjednik udruge Družba vitezova Zlatnog kaleža Ivan Štefek rekao je da se ove godine Seljačka buna odigrala s istim brojem sudionika na bojnom polju kao i lani, 250. Ni broj posjetitelja nije se smanjio u odnosu na prošlogodišnje jubilarno uprizorenje u Donju Stubicu je stiglo između 15 i 20 tisuća posjetitelja, dodao je.

-U Seljačkoj buni sudjeluju brojne udruge iz Hrvatske te po dvije iz Mađarske, Slovačke i Slovenije. Za našu publiku imamo program i kod dvorca Golubovca, malo smo raširili događanja jer, na pet tisuća stanovnika Stubice, dođe više od 15 tisuća posjetitelja. Veliki je to broj pa smo rasporedili tako da se svi snađu, a ono što je najvažnije, da ih dobro ugostimo jer smo ipak mi Stubičanci dobri domaćini- naglasio je Štefek.

Realan prikaz najveće ‘borbe hrvatskog seljaka za pravicu’ održan je na bojnom polju kod dvorca Stubički Golubovec, gdje je nekoliko stotina statista i sudionika rekonstruiralo događanja iz 1573. godine, koja su obilježila hrvatsku prošlost.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo jedna od najvećih manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije.

-Manifestacija je brendirana i ove godine traje već tri tjedna. Imali smo Pohod na Cesargrad, gdje je Buna i počela, pa Puntanje kmetov, ali ovo je ipak centralni događaj. Na području županije popunjeni su svi smještajni kapaciteti. Ovakve manifestacije su dodatna ponuda gostima u našim hotelima koji su stigli iz Hrvatske, ali i iz Slovenije. Gosti nam dolaze ciljano baš na ovu manifestaciju- rekao je župan Kolar.

Dodao je da su Zagorci ponosni na Seljačku bunu i na zagorske ljude koji su još 1573. godine znali da se treba boriti za pravicu.

Događanja
Regija