Gotovina: Potpisao sam pismo podrške Perkoviću i Mustaču

General Ante Gotovina potvrdio je da je potpisao pismo podrške Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su uputili molbu za pomilovanjem Ministarstvu pravosuđa, nakon što su 2016. u Münchenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Da! Potpisao sam pismo podrške brigadirima Hrvatske vojske Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji su uputili molbu za pomilovanjem mjerodavnoj državnoj instituciji, stoji u Gotovininom obraćanju koje prenose mediji.

Gotovina je istaknuo kako nije poznavao niti jednog od njih prije 1991. i da stoga ne osporava valjanost njihovih osuda, ali naglašava da je njegov čin podrške u skladu s njegovim životnim načelima.

-Savjest nalaže djelovati u okviru ljudskih i zakonskih mogućnosti, kako bi ljude vratili njihovim obiteljima- priopćio je.

Dodao je da je upoznao Perkovića početkom Domovinskog rata te da su kroz sve godine rata imali korektnu profesionalnu suradnju.

-Kao pomoćnik ministra obrane, zaslužan je za izgradnju i ustroj Sigurnosno-informativne službe. Danas su ovih dvoje ljudi poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja- stoji u Gotovininom obraćanju.

Gotovina je u obraćanju javnosti podsjetio na branitelje ”koji sjede u zatvorima diljem Europe koji također traže ili će tražiti pomilovanje”, a nadodao je da ”pamtimo sve procese, osude i optužbe međunarodnog kaznenog suda pod sintagmom „Udruženi zločinački pothvat“ – na čelu s predsjednikom hrvatske države Franjom Tuđmanom, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom, načelnicima Glavnog stožera, zapovjednicima i svim znanim i neznanim sudionicima”. General je ocijenio da ”pamtimo optužbe utemeljene na lažima, manipuliranim dokazima i namještenim, iznuđenim svjedočenjima”.

Gotovina je istaknuo da su ”nasuprot nedostatku osjećaja za pravdu, manipulaciji, laži, bahatosti i pohlepi, koji su uzroci sukoba i ratova među ljudima i narodima, stoje oprost i osjećaj za milost, koji na razini čovječnosti nisu odraz slabosti, nego snage”.

O gladi, kaže, može govoriti siromah, o ratu onaj koji ga je proživio – bilo kao civil, bilo kao vojnik. O slobodi onaj, koji ju je jednom izgubio, bio u okovima i živio u tamnici, o pravdi oni, koji su otrpjeli nepravdu.

-I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe- stoji na kraju Gotovininog priopćenja.