GORDAN JANDROKOVIĆ O PRVIH 100 DANA VLADE: Iznimno turbulentno razdoblje

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je  kako je prvih 100 dana Vlade bilo iznimno turbulentno, da je vrlo brzo formirana vladajuća većina te da su svi institucionalni potezi u Saboru i Vladi učinjeni dobro i brzo, a donesen je i zakon o obnovi Zagreba

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković ocijenio je  kako je prvih 100 dana Vlade bilo iznimno turbulentno, da je vrlo brzo formirana vladajuća većina te da su svi institucionalni potezi u Saboru i Vladi učinjeni dobro i brzo, a donesen je i zakon o obnovi Zagreba.

-To nam je bio prioritet, a pokazalo se i da je bilo ispravno ići na izbore u srpnju kada je epidemiološka situacija bila najbolja, jer da smo čekali s izborima do jeseni – pitanje je bi li se oni uopće mogli održati i onda bismo ušli u ustavnu krizu- ocijenio je Jandroković u izjavi novinarima na Mirogoju, gdje je položio vijence i zapalio svijeće u prigodi blagdana Svih svetih.

Vlada se, podsjetio je, isto tako suočila i s brojnim socioekonomskim izazovima, čini mi se da je vrlo dobro reagirala kroz osiguranje europskih sredstava, radi se o vrlo izdašnim fondovima koji će, sasvim sigurno, u velikoj mjeri pokriti minuse koje ćemo imati u proračunu zbog pada gospodarstva.

-Nažalost, imali smo i situaciju na Trgu Svetog Marka s oružanim napadom na policajca, rekao je Jandroković. Imali smo dosta toga, ali mislim da – kad se usporedimo s drugim državama koje prolaze kroz krizne situacije – Hrvatska dosta dobro kroz to brodi- kazao je.

Ne polemikama koje nisu krucijalne i bitne za naše ljude

Odgovarajući na novinarski upit o ‘prepucavanju’ premijera i predsjednika države, Jandroković je rekao kako nema nikakvog ‘prepucavanja’ te da se nakon jutrošnje premijerove izjave nada da to ide k svome smirenju.

-Već nekoliko dana nema nikakvih odgovora s Vladine strane, predsjednik Republike pokušava ući u neke polemike, ali on je odabrao svoj stil i put, ponekad je, po meni, teških riječi, ali sasvim sigurno u meni neće imati partnera za tu vrstu rasprave- poručio je.

Na upit je li premijer potrošio previše vremena na prepucavanje s predsjednikom države, Jandroković je rekao kako ne želi više govoriti o predsjedniku Republike i dodao da je premijer već u nekoliko navrata dao do znanja da ga ta vrsta polemike ne zanima i da se okrenuo onom što je prioritetno za Hrvatsku i kako to smatra ispravnim.

Upitan jesu li izbjegli zajednički dolazak s predsjednikom Republike na Mirogoj, Jandroković je rekao kako nije bilo nikakve namjere.

-Planirali smo posjet groblju za danas, u subotu, poziv je došao u četvrtak popodne, istodobno u moj ured i medije i nije bilo nikakvih niti razgovora niti dogovora o vremenu i lokaciji. Više sam to doživio kako neko obraćanje ili priopćenje predsjednika Republike, nego ozbiljan poziv- ustvrdio je Jandroković.

U vezi neodržavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i Predsjednikove izjave, Jandroković je rekao kako nije za nju čuo, no da će sjednica biti održana kada za to dođe trenutak i steknu se uvjeti.

-Ova godina je specifična zbog epidemiološke situacije tako da smo vodili računa i o tome da nas bude manje i da ne bude većih okupljanja i mislim da je to primjereno vremenu i godini u kojoj se nalazimo. Bit će prilike i vjerujem da iduće godine da će to sve biti kao i prije- uvjeren je Jandroković.

U vezi funkcioniranja Sabora u uvjetima sve većeg broja zaraženih zastupnika, Jandroković je rekao kako su na tragu odluke Ustavnog suda imali sjednicu saborskog predsjedništva i Odbora za ustav, Poslovnik i politički sustav. Vođeni su vrlo konstruktivni razgovori, dogovorili smo se da ćemo zasjedati u više prostorija i otkloniti ključni prigovor vezan uz repliciranje na izlaganje predlagatelja.

-Moći ćemo sasvim sigurno raditi, imamo i mogućnost video sudjelovanja u raspravi i glasovanja tako da – bez obzira na sve – Sabor je ispunjavao svoju temeljnu funkciju i uvjeren sam da će to tako biti i dalje. Moramo biti odgovorni, a zastupnici moraju u tome i prednjačiti- poručio je Jandroković.

Predsjednik Sabora odgovorio je da će sasvim sigurno ići u Vukovar i biti u Koloni sjećanja te kako se nada da će tamo biti i predsjednik Republike i premijer i da će sve biti u skladu s protokolom.