Gimnastičarke spremne za početak Europskog prvenstva

Reprezentaciju u Münchenu predvode Ana Đerek i Tijana Korent

Davor Javorović/PIXSELL

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija, koju čine Ana Đerek, Tijana Korent, Petra Furač, Sara Šulekić i Nika Kukuljan, spremna je za sutrašnji početak Europskog prvenstva kojemu je do nedjelje domaćin München.

Ana Đerek (greda i tlo), Tijana Korent (preskok) i tri višebojke Petra Furač, Sara Šulekić i Nika Kukuljan Frleta koja ima seniorsku premijeru na EP-u, ždrijeb je smjestio u kvalifikacijsku skupinu 1 koja starta od 10 sati, a konačan rasplet znat će se oko 20 sati.

– Uspješno smo odradili pripreme pa podij trening i sve je više-manje išlo po planu. Nadam se da ćemo to što smo trenirali pokazati i u kvalifikacijama. Ovo je i timsko natjecanje tako da su ovdje svi s ekipama pa tako i mi. U takvim natjecanjima nemamo baš iskustva i meni je teško procijeniti što mi ovdje možemo napraviti i što možemo očekivati. Nadam se samo da ćemo mi starije u ekipi pokazati iskustvo i odraditi natjecanje kako smo zamislili, a da će se mlađi dio ekipe ipak snaći u ovim novim stresnim situacijama i pod pritiskom pokazati sve ono što su trenirale i spremale, rekla je dvostruka olimpijka Ana Đerek koja ove sezone iz natjecanja u natjecanje pokazuje odličnu formu.

Podsjetimo, do sada smo imali dva europska seniorska višebojska finala Tine Erceg (2004. i 2005.), Tijana Korent bila je u dva finala preskoka (2013. i 2020.), Christina Zwicker u finalu grede i ruča 2020., dok je hrvatska seniorska ekipa bila šesta u finalu 2020.

– Nemam neke velike najave za ovo EP. Došli smo ovdje kao ekipa da ove mlađe cure steknu iskustvo, možda više da Ana i ja budemo podrška, jer svi znamo koliko su Europska prvenstva jaka. S moje strane bilo bi čudno reći da očekujem finale, nikada to nisam najavljivala. Želim samo odraditi svoje skokove najbolje što mogu, s obzirom na to da smo imali dugu sezonu i da nas dosta toga još čeka, samo se nadam da će sve proći bez ozljeda, a na kraju ćemo vidjeti što će biti. Svi su došli s ekipama ovdje, čak i zemlje za koje nismo ni znali da imaju ekipu. Bit će zanimljivo sutra na kraju dana vidjeti kako će se sve odviti, dodala je najiskusnija reprezentativka Tijana Korent.

Seniorke su danas odradile posljednji trening prije sutrašnjih kvalifikacija, a hrvatska juniorska ekipa u sastavu Mila Prpić (višeboj), Mirna Hontić (višeboj), Lea Kapular (višeboj), Mia Bezer (greda, preskok i tlo) i Sofia Mešter (dvovisinske ruče) imala je podij trening nakon kojega čekaju petak kada su na rasporedu juniorske kvalifikacije (Hrvatska je u skupini 2 od 15:20 sat).

Hrvatska je do sada jedinu žensku europsku medalju osvojila zahvaljujući Sari Šulekić koja je bila srebrna na dvovisinskim ručama 2020. godine. U juniorskim višebojskim finalima nastupile su Tina Erceg 2002., Tanja Delladio i Marija Fišter 2005., Ana Đerek bila je četvrta na preskoku 2012., Nika Kukuljan Frleta šesta na ručama 2020., Antea Ercegović sedma na preskoku iste godine, a Sara Šulekić je uz srebro bila je i u još dva finala (šesta na preskoku i osma na tlu).