GASTRO: Zapečeni krumpir sa cheddar sirom

2020-12-01-gastro-zapečeni-krumpir

Pandemija je rezultirala mnogim tržišnim neravnotežama, a jedna kojoj svjedočimo ovih dana svakako je ona s krumpirom! Naime, ove po svemu čudne godine, Hrvatska je po prvi puta uspjela proizvesti dovoljno krumpira za domaću potrošnju, čak štoviše procjenjuje se da trenutačno kod naših proizvođača tog gomolja stoji oko 40 tisuća tona tržišnih viškova, što je izravna posljedica podbačaja turističke sezone. Otkup domaćeg krumpira, navodno, kreće od mizernih 1,5 kuna po kilogramu, dok na tržištu dominira lošiji, uglavnom uvozni krumpir.

Bez obzira na sve, krumpir je bio i ostaje osnovna namirnica od koje se, uz malo dodataka, lako može složiti brz, jeftin i ukusan ručak.

Druga osnovna namirnica za ovo jelo je sir cheddar, koji je idealan zbog svoje kremaste strukture i okusa, a dodatak kobasice ili pancete je samo za one koji tvrde da ne postoji jelo bez mesa. Iskreno, ovo jelo je ukusnije ako povećate udjel sira i izbacite mesne prerađevine, a dobitna kombinacija je da u zadnjih 5 minuta pećnice prekrijete njegovu površinu listićima sira i putite da se otope.

Sastojci:

200 g sir cheddar
2 kom rajčica
2 kom mrkva
2 kom luk
2 kom češnjak
50 g maslaca
Po ukusu sol, papar,mljevena paprika, začini
1 kg krumpira
2 kom jaja
100 g Pancete ili kobasice

Način priprave:

Ogulite krumpir i stavite ga kuhati u slanoj vodi narezan na kockice, ploške ili ga kuhajte cijelo ovisni koliko vremena imate. Ima „pametnjakovića” koji ga znaju ribežom naribati, ali tada ga nemojte predugo kuhati jer će izgubiti glavninu hranjivih sastojaka.

Dok se krumpir kuha narežite dvije veće glavice luka na ploške i dinstajte na ulju dok ne požuti i dobije smeđkastu boju i pred kraj dodajte sitno sjeckanu pancetu ili kobasice isto tako narezane na sitne komadiće i prepecite zajedno sa kapulom da dobiju lijepu boju. Dinstanje luka ćete ubrzati izravnim ubacivanjem soli.

Ocijedite kuhani krumpir, postavite ga u pleh ili vatrostalnu osudu ili lonac koji može izdržati pečenje u pećnici. Bez obzira na tip posude koju ste odabrali važno je da unutrašnjost namažete maslacem ili nauljite. Zatim dodajte kapulu i pancetu (kobasice), začinite suhim začinima, čašnjakom i dodajte još otopljena maslaca, jaja i vrhnje. Ako je smjesa pregusta kad sve sastojke dobro promiješajte pa slobodno dodajte tople vode ili nekog od temeljca ako je pri ruci. I sir, naravno, cheddar stavljajte također u smjesu unutra, bitko je da su sastojci ravnomjerno raspoređeni po posudi.

Pecite u pećnici 20 do 25 minuta na 175 celzijusa, ovisno o tipu pećnice i veličine lonca. Bitno je da se stvori fina korica. Valjda ne treba ponavljati da pećnica treba biti prethodno zagrijana. Kontrolna varijabla u procesu pečenja je korica.

Prije posluživanja neka se jelo hladne barem dvadesetak minuta.

Gastro
Hrvatska