Gorjelo je sedam krijesova

FOTO: U Lupoglavu zapaljeni jurjevski krijesovi i zazvan Božji blagoslov za poljoprivrednike

Čovjek koji ne drži do svojih običaja, gubi vlastiti identitet
WhatsApp Image 2024-04-22 at 21.19.53

Na inicijativu KUD-a OSS Lupoglav u istoimenom mjestu prošle je godine obnovljena tradicija paljenja jurjevskih krijesova. Večer uoči blagdana svetog Jurja, mnogi su Lupoglavci ispred svojih dvorišta upalili krijesove, a blagoslov polja povodom blagdana svetog Jurja odradio je velečasni Filip Pavlović.

-Blagoslov polja inače je povezan s blagdanom svetog Marka, no mi smo to povezali uz Jurjevo, gdje smo obnovili paljenje jurjevskih krijesova. Tako smo spojili ova dva događaja u jedan, ali i zahvalili dragome Bogu za dar zemlje, na svemu onome što dobivamo od zemlje, ali i da zamolimo Božji blagoslov za naše poljoprivrednike kojih u Lupoglavu ima poprilično- kazao je velečasni Pavlović, kojem je drago što se čuvaju ovi stari običaji, jer čovjek koji ne drži do svojih običaja, gubi vlastiti identitet.

-Mi u Lupoglav želimo sačuvati naše običaje našeg posavskog kraja i ovo je jedan od ljepših običaja koje imamo- poručio je velečasni Pavlović.

Kako je rekla predsjednica KUD-a OSS Lupoglav Vesna Gruica pozivu KUD-a odazvali su se lovci, vatrogasci te svi mještani, kojima je stalo do toga da se stari tradicijski običaji očuvaju.

-Jurjevo nam najavljuje proljeće i lijepo vrijeme, a samim time i radove u polju. Nekada su prema pričama naših starih toga dana djevojke koje bi išle na pašu sa svojim blagom imale ispletene vjenčiće, jer to je bio dokaz da se priroda probudila- ispričala nam je Vesna Gruica.

Paljenje krijesova u Lupoglavu nije propustio niti načelnik Tihomir Đuras kojem je drago što KUD njeguje ove stare običaje.

Brckovljani
Događanja