Fuchs o zatvaranju gradilišta u Srebrnjaku: Više treba govoriti o nastaloj šteti nego o gubitku sredstava

Glavni problem vidi u prijeporima između "voditelja projekta, koji su se mijenjali, rukovodstva bolnice, koje se mijenjalo, Grada Zagreba, ondašnjega gradonačelnika"
radovan fuchs Željko Hladika/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da treba vidjeti zašto je u protekle tri godine na projektu Centra za translacijsku medicinu bolnice Srebrnjak napravljeno tako malo te dodao da više treba govoriti o šteti koja je time nastala nego o gubitku sredstava.

Ministar je prije sjednice Vlade novinarima potvrdio da Ministarstvo ima obavijest da izvođač napušta gradilište na Srebrnjaku, istaknuvši da bi više nego o gubitku sredstava iz europskih fondova trebalo govoriti o šteti koja je nastala jer se takav projekt tako dugo ne realizira i stvara probleme. Napomenuo je da je Ministarstvo samo tijelo kroz koje se projekt provodi, dok je vlasnik bolnice Grad Zagreb, a investitor Dječja bolnica Srebrnjak.

– Nadzor vrši Grad Zagreb, a Ministarstvo tehnički provodi potporu ovom projektu, kao i cijelom nizu drugih. Kako će na kraju završiti nesporazum između izvođača i investitora, ostaje da se vidi, rekao je Fuchs.

Podsjetio je da se na sastanku prije približno godinu dana razgovaralo o daljnjoj sudbini samoga projekta koji je počeo 2019. godine i koji je vrijedan 423 milijuna kuna. Od tih je sredstava, rekao je ministar, do danas iskorišteno samo osam milijuna kuna, što smatra poražavajućim podatkom.

– Projekt je već trebao biti više-manje pri kraju, rekao je dodavši da su cijelo vrijeme postojali prijepori između samih voditelja projekta na Srebrnjaku, bolnice i Grada.

Naglasio je da Ministarstvo ne može niti smije ulaziti u arbitraže o tome tko je u pravu, investitor ili izvođač te da ono nije ovlašteno raspisivati natječaje i birati dobavljače i izvođače.

– Tako da razlog treba tražiti negdje drugdje, definitivno ne u Ministarstvu i Vladi. Nitko nema u Vladi interes da se ne okonča jedan takav projekt, međutim, definitivno treba vidjeti koji su to razlozi da je u protekle tri godine na samom projektu napravljeno jako malo, rekao je Fuchs dodavši da je Ministarstvo napravilo ono što je moglo i za što je nadležno.

Ponovio je da glavni problem vidi u prijeporima između “voditelja projekta, koji su se mijenjali, rukovodstva bolnice, koje se mijenjalo, Grada Zagreba, ondašnjega gradonačelnika”.

Na pitanje je li iz perspektive Ministarstva možda razumnije odustati i platiti penale nego izgubiti cijeli projekt, ministar je odgovorio da treba procijeniti koristi i štete te “u konačnici ili odustati ili dovršiti projekt bez obzira na to hoće li se platiti penali, ali se mora jako dobro znati zbog čega se ulazi u takav aranžman”.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo