FOTO: Žetvene svečanosti uz tradicionalni „likof“

U organizaciji brdovečkog HSS-a održan je prikaz tradicionalne žetve na njivi u Ključu Brdovečkom. Osim žetve po starinski, kad su žetelice sa srpom žele žito, vezale ga u snoplje, a muškarci nakon žetve su odvajali zrno od klasa, prikazan je i tradicionalni „likof“, odnosno ručak kojeg je domaćin žetve pripremio za svoje „težake“.

Na ovaj način želi se očuvati tradiciju i kulturu od zaborava, dočarati kako se nekada živjelo te da se ne zaboravi povijest naroda. Ovime ne žele umanjiti vrijednosti današnjeg života i oduzimati mladima alate koji su im od velike pomoći., ali također da ne žele da se mladi danas ne služe blagodatima svojeg doba, koje im je od velike pomoći.

Predsjednik Općinske organizacije HSS Brdovec Zlatko Šoštarić zahvalio je svim udrugama koje su se odazvale na ovu manifestaciju, a Udruzi Etno fletno iz Samobora, Martini Glasnović, Hrvoju Frankiću, Mariji Ledinski Anić i Alenu Prelecu uručio je prigodne zahvalnice. Nakon toga nastavilo se s druženjem i dobrim raspoloženjem uz ples i pjesmu.