FOTO: Zadrugari u Križu u berbi jabuka

Zadrugari desetak učeničkih zadruga sudjelovali su protekloga vikenda u berbi jabuka, u voćnjaku Učeničke zadruge „Jabuka“ OŠ Milke Trnine u Križu
jabuke_kriz_081021_autor_fotografije_drazen_kopac_8.jpg__648x432_q85_subsampling-2 Dražen Kopač

Zadrugari desetak učeničkih zadruga sudjelovali su protekloga vikenda u berbi jabuka, u voćnjaku Učeničke zadruge „Jabuka“ OŠ Milke Trnine u Križu. Ova zadruga, kaže ravnatelj škole Zlatko Hasan, jedinstvena je u nas.

-Sve poslove u voćnjaku, osim prskanja, obavljaju zadrugari. Škola ima 420 učenika, od kojih je sto zadrugara- kaže Hasan.

Dodaje da je OŠ Milke Trnine postala prepoznatljiva, puno šire od Zagrebačke županije, upravo po svom voćnjaku. Prostire se na nešto više od jednog hektara i u njemu je oko 1100 stabala jabuke, najviše idareda. Namjera je da kroz nekoliko narednih godina u voćnjaku bude što više starih sorti jabuke. Njihova sadnja počela je lani, u sklopu projekta U našem voćnjaku stara jabuka cvate. Ove jeseni već su ubrani prvi plodovi.

Dražen Kopač

-Upravo se stare sorte uklapaju u naš proces prelaska u ekološku proizvodnju. Sadit ćemo ih nekoliko idućih godina- kaže Vlado Novosel, voditelj zadruge.

Ravnatelj Hasan dodaje da su jabuke uzgojene u školskom voćnjaku i sada gotovo pa ekološke, jer se tek neznatno prskaju i to biorazgradivim sredstvima.

Dražen Kopač

U dobroj godini u voćnjaku se ubere oko 20 tona jabuke i proizvede oko 10.000 litara prirodnog soka. Škola ima liniju za preradu jabuke u sok, a u suradnji s OŠ Petrinja radi i čips od jabuke.

Dražen Kopač

-Nemamo problema s plasmanom, većina škola s područja županije kupuje od nas jabuku za svoju školsku kuhinju. Kako jabuke beremo tako ih i prodajemo- kaže Hasan.

Osim što su brali jabuke, zadrugari su u Križu sudjelovali u radionicama njezine prerade – u sok i chutney. U ime Županije pozdravio ih je Vjeran Štublin, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za odgoj i obrazovanje.

Dražen Kopač

-Županija potiče zadrugarstvo kao vid druženja djece i njihove edukacije za budući život. Kroz zadrugarstvo uče o radu i odgovornosti, a upoznaju se i s osnovama poslovanja- rekao je Štublin.

Događanja
Hrvatska
Križ
Općina
Zagrebačka županija