Dubravo, Dubravo i ta tvoja jela

FOTO: Vrijedne dubravske žene izdale zbirku recepata čime će se od zaborava očuvati starinska tradicionalna jela

Ovo nije samo zbirka recepata..... ovo je priča pretočena na papir, čulo se od vrijednih žena na promociji
DSC_8232

Svjetlo dana ugledala je zbirka recepata tradicionalnih dubravskih jela “Dubravo, Dubravo i ta tvoja jela”, za čije je nastajanje zaslužna Udruga žena Općine Dubrava. Ovim činom vrijedne dubravske žene od zaborava će očuvati starinska tradicionalna jela, ali i prenijeti znanje i iskustvo starijih naraštaja na mlađe generacije.

Kako se moglo čuti za promocije članice udruge vrijedno su i s puno ljubavi prikupljale stare zapise i priče, nošnje i uporabne predmete koji su u prošlim vremenima oblikovali svakodnevni život.

-Ovo nije samo zbirka recepata….. ovo je priča pretočena na papir- čulo se od vrijednih žena na promociji, koje nisu krile zadovoljstvo što su s uspjehom kraju privele jedan njima jako važan projekt.

-Jako smo ponosne na ovaj projekt, na ovu našu priču, jer u knjigu su utkane emocije. Nama sve ovo jako puno znači, jer je ova zbirka djelo rada naše Udruge, sve slike i svi recepti rad su vrijednih žena s našeg područja kojima se posebno zahvaljujem na trudu oko prikupljanja i pripreme svih tih starinskih jela koje vidite u ovoj knjizi- naglasila je predsjednica Udruge žena Mirela Videc, koja nije mogla sakriti niti suze radosnice prilikom podjele knjiga svojim članicama.

Namjera izdavanja ove zbirke recepata bila je da se od zaborava sačuvaju tradicionalna starinska jela, te iskustvo i znanje starijih naraštaja prenese na mlađe generacije. U knjizi se tako na jednom mjestu mogu pronaći recepti koji se odnose na spravljanje juha i variva, svagdašnjeg objeda te dizanog i slatkog (razni kolači, op.a).

-Ovo su recepti koje su spremali naše bake i djedovi, namirnice koje su se koristile lako su dostupne, jednostavne, prirodne i svježe. Kuharice koje su spremale ova jela vodile su se s ljubavlju, dale su puno svoje kreativnosti i maštovitosti i oni su odraz njihovog znanja i entuzijazma. Sva ta jela vraćaju nas u lijepe trenutke prošlosti i bude sjećanja, a istovremeno se na njima gradi neka nova budućnost- kazala je Marijana Kozumplik Kemenović.

Jedna od žena koja je sudjelovala u pripremi jela bila je dopredsjednica Udruge, Snježana Borak koja je poručila kako su se žene u pripremi ovih jela sjećale svojih predaka, a pripremom knjige mislile su na svoju djecu.

-Svima nama zajednička je želja da u hranjivim i ukusnim receptima koji se nalaze u ovoj zbirci i dalje uživaju nebrojene generacije koje dolaze- zaključila je Borak.

Dubrava
Ostalo