Uspješno podignut Vodotoranj Dubrava

FOTO: Voda stiže u Dubravu; podignut je vodotoranj visok 38 metara

Podizanje vodotornja od ogromnog je značenja za Dubravu, jer završetkom projekta Dubrava će imati pokrivenost vodovodnom mrežom veću od 80 posto. Iako je kišni dan, ovo je za nas izuzetno sretan i povijesni dan, jer je voda stigla u Dubravu, poručio je načelnik Okroša
DSC_7111

U sklopu 93 milijuna eura vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ danas je u Dubravi podignut četvrti vodotoranj od pet koliko će ih biti na vodouslužnom području Grada Vrbovca i pet okolnih općina. Do sada su podignuti vodotoranj u Preseki, Vrbovcu i Farkaševcu, a do kraja projekta izgradit će se još jedan vodotoranj u Hagnju na području Općine Gradec.

Kako je rekao direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, vodotoranj u Dubravi ima kapacitet 350 m3, visok je 38 metara i težak oko 57 tona.

-Sama funkcija ovog tornja je da regulira tlakove na području općine Dubrava i djelomično na području susjedne općine Farkaševac. Samo područje Općine Dubrava u sklopu projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb Istok, u sklopu kojeg se gradi ovaj vodotoranj, je na početku samoga projekta bila relativno slabo pokrivena vodoopskrbnom mrežom, s nekih 14 kilometara, a ovim projektom Dubrava je dobila 54 kilometra nove mreže, koja da bi mogla funkcionirati mora imati ovakve objekte- ispričao je Masten.

Načelnik Dubrave i saborski zastupnik Tomislav Okroša nije krio zadovoljstvo što projekt ide svome kraju i što će mještani Dubrave dobiti više od 1000 besplatnih priključaka.

-Ovo je izuzetno velik dan za našu općinu, ali i za cijeli istok Zagrebačke županije. Hvala svima koji su prepoznali važnost ovog projekta, na kojem radova napreduju jako dobro i projekt je u završnoj fazi- naglasio je Okroša uz poruku;

-Podizanje vodotornja od ogromnog je značenja za Dubravu, jer završetkom projekta Dubrava će imati pokrivenost vodovodnom mrežom veću od 80 posto. Iako je kišni dan, ovo je za nas izuzetno sretan i povijesni dan, jer je voda stigla u Dubravu.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, napomenuo je kako projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb Istok traje već petnaestak godina.

-Rezultati ovog projekta apsolutno su nemjerljivi. Završetkom projekta voda koja će dolaziti s vodocrpilišta Kosnica bit će izuzetno kvalitetna, za razliku od sadašnje koja je nekvalitetna- naglasio je Tomljenović.

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ jedan od najvećih vodoopskrbnih projekata u Hrvatskoj koji se gradi uz potporu Vlade, ali i značajno sufinanciranje europskih fondova.

-Ukupno ćemo ovim projektom izgraditi 425 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, od toga je 315 kilometara novih, dok je na ostalom dijelu odrađena rekonstrukcija. Gubitke koji su danas 30 posto smanjit ćemo na ispod 20 posto.

Priključit će se novih 30 tisuća stanovnika na sustav odvodnje- kazao je Đuroković.

Završetak cjelokupnog projekta očekuje se u kolovozu iduće godine.

Događanja
Dubrava