Obilježeno 95 godina DVD-a Dubravica

FOTO: Vatrogastvo u Dubravici ima povijest dugu 95 godina

Društvo je osnovano nakon velikog požara u Lukavcu. Tadašnji učitelj Ivan Bašić, bilježnik Miroslav Pavlinić i trgovac Josip Tursan inicirali su i zajedno s tridesetak mještana osnovali prvo vatrogasno društvo u tom kraju pod nazivom DVD u Dubravici
355822753_209093551635136_3995445957158912142_n

Vatrogasni dom u Dubravici bio je pun vatrogasaca iz Dubravice i njihovih gostiju jer se obilježavalo 95 godina osnivanja i neprekidnog djelovanja ovog društva. Danas su oni nositelji vatrozaštite na području općine Dubravica i time imaju veliku odgovornost, a to je dosta drugačije nego što je bilo tijekom većeg dijela njihove povijesti.

Društvo je osnovano nakon velikog požara u Lukavcu. Tadašnji učitelj Ivan Bašić, bilježnik Miroslav Pavlinić i trgovac Josip Tursan inicirali su i zajedno s tridesetak mještana osnovali prvo vatrogasno društvo u tom kraju pod nazivom DVD u Dubravici. Gradilište za dom dala je Općine Dubravica, a sami mještani izgradili su dom za kojeg su dali i većinu novca. Otvorenje je bilo 1935. godine, no dolaskom rata sve je stalo da bi krenulo nabolje pedesetih godina prošlog stoljeća. Već 1955. godine dolazi prva motorna štrcaljka, a 1972. kupuje se nova i jača. Prvo vozilo je kombi nabavljen 1983. godine, a 1987. dolazi autocisterna FAP.

-Danas je jedna od neophodnih stvari upravo novo navalno vozilo jer trenutno nije u najboljoj snazi. Očekujemo da se do kraja godine realizira taj projekt za kojeg je potrebno osigurati gotovo 150.000 eura. Ali to je neophodna investicija kako bi našim članovima, a danas imamo sve više mladih, osigurali neophodne materijalne uvjete za kvalitetan rad- rekao je predsjednik DVD-a Dubravica Karlo Slavi.

Odlična suradnja vatrogasaca i općinara započeta tridesetih godina prošlog stoljeća traje i danas, pa je i Općina jedan od najznačajnijih podupiratelja i izvor financija za vatrogasce.

-Mi smo ponosni na sva četiri naša vatrogasna društva. DVD Dubravica je malo istaknutiji jer imaju i veću odgovornost i zaštiti od požara, pa me veseli da uspješno dopunjavaju svoje redove mladim snagama. Suradnju ćemo nastaviti, a prvi dokaz te suradnje bit će vozilo koje će stići do kraja godine- rekao je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

Na sjednici su uručena i priznanja za dugogodišnji rad u vatrogastvu te diplome za završena školovanja, a čestitke je slavljenicima uputio i predsjednik VZO Dubravica Tomislav Horvat.

 

Događanja
Dubravica