FOTO: U Zaprešiću po prvi puta obilježen Dan branitelja

U Zaprešiću je danas obilježen 1. Dan branitelja Grada Zaprešića koji će se od ove godine obilježavati 8. rujna u spomen na prvog poginulog branitelja zaprešićkog kraja Maria Brašića. Dan sjećanja na 45 poginulih branitelja zaprešićkog kraja u Domovinskom ratu započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima u Zaprešiću.

Osim brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnika Grada Zaprešića i Zagrebačke županije, vijenac je položio i ministar branitelja Tomo Medved u ime Vlade RH te izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač. General Markač održao je i emotivan govor u Vršilnici gdje je podsjetio na zasluge branitelja koji su svojim životima stvarali slobodnu Hrvatsku.

-Poseban pozdrav roditeljima poginulih branitelja koji najviše trpe. Mi ne možemo preuzeti tu bol, ali možemo biti tu, uz vas, barem nakratko da podijelimo tu vašu bol. Mnogi žele da se zaboravi i oprosti agresoru, ali kako oprostiti nekome tko ne želi priznati svoja nedjela. Mi branitelji ne želimo se miješati u politiku, ali želimo poručiti kako smo ovdje da budemo korektor vlasti. Moramo reći što nije dobro, a danas podosta toge nije dobro i treba nam ponovno staviti glave skupa. Tuđman je rekao neka bude onako kako narod odluči, a ja poručujem da ćemo odlučiti neka nas vode dobri, plemeniti, pametni i hrabri- rekao je Markač.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Biserka Brašić, majka prvog poginulog branitelja zaprešićkog kraja, tužna je, ogorčena i ljuta što danas Hrvatska nije ona zemlja za koju su se njihova djeca borila. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je ponos što se i u Zaprešića na ovakav način odaje počast i održava sjećanje na one koji su sve što su imali dali za Hrvatsku.

Slične poruke uputio je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predsjednika HVIDR-e Zaprešić Dražen Brezec, a nakon prikazivanja filma o Domovinskom ratu u Vršilnici je predstavljena knjiga autora Branka Zbukvića, u izdanju Udruge roditelja poginulih branitelja Zaprešić, pod nazivom „Lijepom našom odzvanja vam ime“.

-Ova knjiga je plod rada od 25 godina, a motiv je bio samo napisati istinu. Presretan sam jer sam uspio opisati i obitelji branitelja, njihovu djecu i njihove živote. Toliko sam se s njihovim obiteljima zbližio da imam osjećaj da sam svakog poginulog branitelja osobno poznavao, rekao je Zbukvić.

Na predstavljanju knjige govorili su i prof. Branko Pilaš te recenzent knjige Ivan Samardžija.