FOTO: U Velikoj Gorici dodijeljena 71 stipendija za učenike, studente i deficitarna zanimanja

U prostorijama bivšeg rodilišta u Velikoj Gorici dodijeljena je 71 nova stipendija, od kojih 29 za učenike srednjih škola, 23 studentima i 19 za deficitarna zanimanja. Grad ove mjere potpora provodi svake godine, a njima želi pomoći stipendistima da lakše podnesu financijske potrebe koje obrazovanje nosi sa sobom. Tako će srednjoškolci primati stipendiju od 500 kuna mjesečno, a studenti u iznosu od 1 000 kuna.

Dobitnicima je ugovore uručio gradonačelnik Dražen Barišić:

– Na ovaj način, već duži niz godina potičemo da naš učenik i student ostane u svom kraju i na svom obiteljskom ognjištu. Ono što bih želio istaknuti jest da će sljedeća godina u tom smislu biti posebna i revolucionarna jer ćemo svakom srednjoškolcu pomoći sa stipendijom od 1 000 kuna početkom školske godine.

Valja napomenuti kako je Velika Gorica jedini Grad u Republici Hrvatskoj koji je u ovome trenutku razmišljao o tome, a prema riječima gradonačelnika, moguće i jedini koji je takve stipendije planirao u proračunu. U svakom slučaju, uz fiskalni kapacitet, to dokazuje sustavnu brigu o mladima te svojevrsnu demografsku mjeru. 

No, koliko takve mjere doista znače dobitnicima, rekla nam je Ana Marija Senfner, studentica pete godine povijesti umjetnosti i sociologije u Zagrebu:

– Ovo je prvi puta da sam se prijavila i dobila stipendiju. Mnogo mi znači jer je to ujedno dokaz i potvrda svog truda koji sam uložila u posljednje dvije godine. To mi je poticaj da se i dalje trudim jer vidim da se trud nagrađuje.