11 godina tradicije

FOTO: U Šenkovcu održana tradicionalna manifestacija “Kosci kosiju”

Ove se godine u košnji livadne trave okupilo 11 ekipa kosaca
349231462_1004948004214015_6709754815944806130_n

U organizaciji Udruge Ivana Perkovac iz Šenkovca održana je Međunarodna manifestacija „Kosci kosiju“ i Folklorni susreti 2023. u organizaciji Udruge i KUD-a Mihovil Krušlin iz Šenkovca. Manifestacija je to kojom se od zaborava čuvaju tradicije s ovih prostora, a ovo je prilika da mladi naraštaji doživi pravu košnju trave.

Nekad se trava jedino kosila kosama, u rano jutro, po rosi. Kosilice nisu postojale… ovo je bilo 11. puta da se kosci okupljaju u Šenkovcu, a sudjelovalo je gotovo petnaestak muških i ženskih ekipa koje su nastupale izvan konkurencije.

Najbrži kosci ove godine bili su članovi KUD-a Zgubidan iz Marije Gorice, odmah do njih stigli su branitelji iz Marije Gorice, a Kuburaško društvo „Tri kralja“ iz Jakovlja osvojilo je treće mjesto. Posebno ćemo izdojiti ekipe žena koje su kosile – Udruga žena Ladučanke, Udruga umirovljenika Općine Jakovlje i Udruga Ivana Perkovca. Dodijeljene su i nagrade za najstarijeg kosca ove godine (Ratku Gačeviću (83) iz Brdovca) i najmlađem koscu (Marku Jakovini (14) iz Svetoga Križa). Poseban pehar za fair play osvojila je ekipa kosaca iz Udruge umirovljenika Općine Jakovlje te svi kosci iz Brdovca, Javorja, Zdenaca Brdovečkih i Harmice.

U kulturno – zabavnom programu uživalo se sa Zborom umirovljenika općine Jakovlje, KUD-om Mihovila Krušlina i Glazbenim sastavom Stari trami koji su pripremili domaći štimung! Udruga Nezavisni dragovoljci Hrvatske – podružnica Brdovec sudjelovala je u pripremi težačke večere za sve kosce i posjetitelje manifestacije, zajedno s kuharicama Udruge Ivana Perkovca.

-Manifestaciju kojom želimo održati umijeće košnje livadne trave na ruke. Nadam se da će i narednih godina biti interesa i volje za ovakve projekte, a mi ćemo sigurno dati sve od sebe da ih organiziramo i pripremimo što bolje- rekla je predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat i s tugom se prisjetila prerano i iznenadno preminulog osnivača i idejnog začetnika ove manifestacije Ivice Jurkasa.

Na manifestaciji su bili i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović te vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije i predsjednik VMO Stjepko Rukelj koji su dali punu podršku ovoj manifestaciji.

Brdovec
Događanja