FOTO: U Ivanić-Gradu obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obljetnica osnivanja 65. bataljuna ZNG-a

Današnjem događaju u Ivanić-Gradu prisustvovali su branitelji iz osam županijskih gradova te 20 povijesnih postrojbi

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obljetnica osnivanja 65. bataljuna ZNG-a obilježeni su  u Ivanić-Gradu, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom je prigodom istaknuo važnost prepoznavanja uloge i doprinosa branitelja u Domovinskom ratu.

Ministar Medved u svom je govoru između ostaloga kazao da je suradnja koju imaju s braniteljima i njihovim obiteljima dokaz da kroz jedinstven pristup i zajednička nastojanja prepoznaju prioritete te čuvaju jedinstvo i zajedništvo.

-Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo. A sve to s jednim podsjetnikom – sloboda koju imamo nije darovana, ona je krvlju plaćena- naglasio je Medved, istaknuvši veliku ulogu Vlade u stvaranju sve boljih i kvalitetnijih uvjeta za život.

Zamjenik župana i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec istaknuo je da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini.

-San o stvaranju hrvatske države branitelji su pretvorili u stvarnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova i junaka koji su dali svoj život za stvaranje tog sna. Županija ima kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama s kojima rade na njihovu dobrobit, te će tako nastaviti i u budućnosti- kazao je Kolarec.

Gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš naglasio je bogatu i burnu vojnu prošlost grada koji je kroz generacije dao brojne branitelje koji su svoje živote polagali za domovinu.

-Grad smo koji je 1991. godine iznjedrio mnoštvo heroja i boraca koji su svoje živote položili za svoju domovinu. Stoga im svima zahvaljujem kao svojim suborcima i svima što su znali tih godina gdje trebaju biti, u obrani naše zemlje. Nikada nećemo zaboraviti one koji su svoje živote dali u stvaranju naše samostalnosti- zaključio je Leš.

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se 27. lipnja, kada je na taj dan 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada ZNG-a koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. Inače, tijekom Domovinskog rata s područja županije u obrani Hrvatske sudjelovalo je 29.400 branitelja.

Današnjem događaju u Ivanić-Gradu prisustvovali su branitelji iz osam županijskih gradova te 20 povijesnih postrojbi.