FOTO: U Brdovcu nastoje od zaborava istrgnuti stare običaje, čihatva perja prikazala nekadašnji društveni život

Između ostalog, Općinska organizacija HSS-a organizira i žetvu, ali i trgatvu kukuruza

U organizaciji Općinske organizacije HSS-a Brdovec, u Prudnicama je održana tradicionalna čihatva perja. Manifestacija je to koja želi od zaborava istrgnuti i za buduće generacije sačuvati stare načine pripremanja punjenja za jastuke, ali i prikaz društvenog života u vrijeme prije televizije, telefona i interneta. Potpredsjednica brdovečkog HSS-a Dragica Pernar puno zna o tim vremenima pa je bila dobar moderator ove večeri, a okupljenima je ispričala mnogo sitnica vezanih uz čihanje perja.

-Nije to bilo samo zato da bi se spremilo perje za jastuke i blazine, već se tih večeri događala ljubav, puno se toga prepričalo, a bilo je i pjesme. Kad je bilo prilike i domaćin je imao prostora u većoj hiži, onda su u jednom dijelu muški kartali, a u drugom su žene čihale perje. Uz put su malo i tračale, a na kraju se i zapjevalo. To čihanje je trajalo po nekoliko dana, čak i koji tjedan, kod jednog domaćina, a na kraju bi se napravio likof. Ovo večeras je i prikaz čihatva, a ujedno je i likof- rekla je Dragica Pernar.

Uvod u manifestaciju uveličao je Mješoviti pjevački zbor KUD-a Januševec, a nazočne je pozdravio i predsjednik OO HSS Brdovec Zlatko Šoštarić. On je istaknuo kako ovo nije politička večer već druženje ljudi dobre volje koji cijene tradiciju i baštinu. Nastavno na to najavio je kako se već priprema i žetva, nakon nje i trgatva kukuruza i brzo se okrene godina dana. To je potvrdila i Marija Ledinski Anić koja je istaknula kako narod koji ne zna odakle je došao ne zna ni kuda ide.

Podršku ovoj manifestaciji dali su i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec, predsjednik OV Općine Brdovec Damir Slavnović te predsjednica županijskog odbora HSS-a i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović koja nije krila svoje zadovoljstvo što se ova lijepa manifestacija nastavila u Brdovcu.