FOTO: Stepinčevo u Krašiću; sve se više prepoznaje vrijednost i važnost blaženog Alojzija Stepinca

Povodom 63. obljetnice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u Krašiću je danas već tradicionalno proslavljeno Stepinčevo
DSC_3525

Povodom 63. obljetnice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u Krašiću je danas već tradicionalno proslavljeno Stepinčevo. Od ranog jutra u Dolinu kardinala slijevali su se brojni hodočasnici kako bi prisustvovali misnom slavlju koje je predvodio pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije u miru, mons.dr. Pero Sudar.

Već tradicionalno tim su povodom ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca brojne delegacije položile vijence i zapalile svijeće, a njegovog životnog puta svi su se još jednom prisjetili za svečane sjednice Općinskog vijeća kojoj su između ostaloga nazočili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, inače izaslanik premijera Andreja Plenkovića, izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Čelić, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak, te brojni drugi uzvanici.

-Danas je poseban dan za našu općinu, ali i za cijeli jaskanski kraj. Ono što mene iznova svake godine veseli to je sve više ljudi koji nam dolaze. Samo za devetnice u Krašić je došlo oko 10 tisuća hodočasnika. Taj zadatak i ta baština koju smo naslijedili moramo i dalje njegovati i baštiniti te se truditi da budemo što bolji domaćini, jer nama Krašićanci naš uzor i zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac treba biti na čast i ponos- kazao je načelnik Krašića, Josip Petković Fajnik, zahvalivši se svima koji su pomogli u organizaciji Stepinčeva i pripremi za današnji dan.

-Ponosan sam i sretan što sam na čelu Stepinčeve općine i njegova rodnog mjesta te što mogu ugostiti brojne goste i prijatelje naše općine koji iz godine u godinu sve više prepoznaju tu vrijednost i važnost našeg blaženika, njegova Krašića i Brezarića, kao i cijelog ovog kraja- naglasio je Petković Fajnik, kojeg raduje što hodočasnici na Stepinčvo dolaze iz svih hrvatskih krajeva.

Stepinčevo se slavi diljem Hrvatske, no najsvečanije je u Krašiću, odakle je Stepinac krenuo na svoj put svetosti.

-Ovdje smo svi došli svjedočiti jedinstvo hrvatskog naroda, prisjetiti se lika i djela blaženog Alojzija Stepinca kao simbola i patnje hrvatskog naroda, ali i simbola da je pravda ipak došla na vidjelo i da je naš blaženik pobijedio nepravdu i mučeništvo koje mu je naneseno- istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, dok je saborski zastupnik Ivan Ćelić poručio kako danas slavimo simbol nacionalnog i vjerskog identiteta.

Zagrebačka županija važnost Krašića prepoznaje već dugi niz godina, a tako će biti i nadalje poručio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

-Ovdje se naročito njeguju duh katoličke vjere i spomen na blaženog Alojzija Stepinca te sam uvjeren da ćemo uskoro ovdje slaviti našeg prvog sveca- zaključio je Kolarec.

Događanja
Hrvatska
Krašić
Općina
Zagrebačka županija