FOTO: STEPINČEVO U KRAŠIĆU – Alojzije Stepinac istinski je svetac

Dolina kardinala danas se prisjeća blaženog Alojzija Stepinca koji je umro na današnji dan prije 60 godina. Tim povodom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, održano je euharistijsko slavlje, koje je predvodio je mostarsko-duvanjski biskup monsinjor Ratko Perić.

Misnom slavlju prisustvovao je i državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem koji su potom uz druge delegacije, među kojima je bila i ona Zagrebačke županije predvođena predsjednikom Županijske skupštine, položili vijenac kod kipa blaženog Alojzija Stepinca.

Već tradicionalno održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je predsjednik Vijeća Damir Ilijanić prisutne upoznao sa životnim putem blaženog Alojzija Stepinca.

-U obilježavanju ovogodišnjih devetnica kao i danas na samu obljetnicu njegove smrti, ljudi su svojom brojnošću i molitvom iskazali kolika im je želja da Alojzije Stepinac postane svetac, čemu se uistinu i nadamo- istaknuo je Ilijanić.

Josip Petković Fajnik: Vjerujem da ćemo živjeti Stepinčevo

Načelnik Općine Josip Petković Fajnik naveo je kako je uvod u proslavu Stepinčeva, Festa svetog Vlaha u Dubrovniku.

-Za nas u Krašiću svakim danom i puno šire vrijedi kako je naš blaženi Alojzije Stepinac istinski svetac i istinski zaštitnik, te ga kao takvoga trebamo i slaviti- kazao je načelnik, kojeg raduje što su se brojni hodočasnici okupili i danas u Krašiću gdje se pomolili i poklonili njemu u čast.

-O Stepincu su napisane brojne knjige, ispričana su brojna svjedočanstva koja samo potvrđuju o kakvom čovjeku i svecu se radi. Kazat ću i danas ovdje da vjerujem kako ćemo svi mi u Hrvatskoj u bliskoj budućnosti još jasnije uvidjeti, razumjeti i slaviti, bolje reći živjeti Stepinčevo- poručio je načelnik Josip Petković Fajnik, koji vjeruje kako će se iznaći sredstva kako bi se obnovila župna kuća, spomenik nulte kategorije.

Rastući vjerski turizam

Premijer Andrej Plenković obećao je na sjednici Općinskoga vijeća financijsku pomoć Vlade i ministarstava radi obnove župne kuće, te za druge potrebne sadržaje u Dolini kardinala radi vjerskog turizma.

-Poruke koje smo danas čuli na propovijedi za nas su važne, jer uspoređuju dva vremena, dva konteksta u samo nekoliko desetljeća u povijesti jednog naroda. Stoga se uvijek kada evociramo ta vremena moramo prisjetiti toga koliko moramo biti sretni da živimo u demokraciji i slobodi, a na tim vrijednostima počiva moderna i slobodna Hrvatska- rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

A pomoć u realizaciji brojnih projekata, Općina Krašić tijekom svih ovih godina imala je od Zagrebačke županije, a tako će biti i ubuduće poručio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, Mato Čičak.

-Ovo je jedan od značajnijih događaja u našoj županiji, pogotovo za našu Dolinu kardinala, koju pomažemo u svim segmentima, a u tom smjeru ići ćemo i dalje, jer za naš Krašić imamo puno planova- poručio je Čičak.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner opisao je životni put Alojzija Stepinca, uvijek nepokolebljivog u vjeri, domoljublju i čovjekoljublju, ističući da svoj narod nije htio napustiti ni kada mu je život bio ugrožen i kada su mu nudili da se spasi od progona i smrti odlaskom u inozemstvo.