FOTO: Sportsko selo Žabnica

Žabnica je upravo svijetli primjer kako se u jednoj maloj sredini razvija više od pola stoljeća bogati sportski, vatrogasni i društveni život

Prije više od 50-tak godina u selu Žabnica je osnovan istoimeni nogometni klub koji je jedan od najstarijih klubova na području Nogometnog središta Vrbovec. Žabnica se proteže na površini od 4,26 km², koja od 1991. nosi to ime. Nekoć se selo također zvalo i Babljak, koje se prvi puta spominje 1201., pa je to najstarije naselje ne samo u Općini Farkaševac, nego iz šireg kraja. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. u Žabnici živi 186 stanovnika u 60 kućanstava. Upravo je desetljetna srođenost kluba i sela dovelo do toga da je u Žabnici osnovan prvi ženski nogometni klub i da u sadašnjem trenutku ima malo manje registriranih nogometaša od samih žitelja. Žabnica je upravo svijetli primjer kako se u jednoj maloj sredini razvija više od pola stoljeća bogati sportski, vatrogasni i društveni život.

-Nogometni klub Žabnica je osnovan željom mještana i zaljubljenika u nogomet iz okolnih sela 10. travnja 1967. koji spada među najstarije klubove Nogometnog središta Vrbovec. Tadašnji su osnivači kluba bili: Mirko Kostiha, Boško Blazin, Mato Draganić, Mijo Rogožar, Vlado Blažević, Franjo Draganić, Ljudevit Draganić, Josip Lusavec, Milutin Blažević i mnogi drugi kojih se ne možemo sjetiti, a svima zahvaljujemo od srca. Tijekom 50-godišnjeg djelovanja kluba najveći obol su dali predsjednici: Mirko Kostiha (1967. – 1990.) i Franjo Hajduković (1990. – 2018.). Žabnica u Općinskoj nogometnoj ligi Vrbovec igra prvu sezonu 1967./68. kad se natjecalo 9 klubova. Od tada klub neprekidno sudjeluje u ligaškom natjecanju bez prestanka koji je tijekom povijesti igrao pod sljedećim imenima: Žabnica, RR marketing i sadašnje je ime Žabnica. Klub se natjecao u Općinskoj nogometnoj ligi Vrbovec, III. NL Istok Zagrebačkog nogometnog saveza, 1. ŽNL Istok i sada je član 2. ŽNL Istok- iznio je podatke o povijesti kluba višegodišnji tajnik Žabnice Marinko Kostiha.

Najbolja seniorska sezona u povijesti bila je u 2. ŽNL Istok 2009./10. kada je osvojeno prvo mjesto. Juniori su bili prvaci u natjecateljskoj sezoni NS Vrbovec 1999./00., a pioniri su se okitili naslovom prvaka u prvenstvu 2000./01.

-Tihomir Bradić je najpoznatiji igrač u povijesti kluba koji je igrao za NK Žabnicu od 1991. do 1993. kada prelazi u PIK Vrbovec, te je kasnije ostvario uspješnu i međunarodnu nogometnu karijeru. U Sloveniji je igrao za prvoligaša Korotan, a u 1. HNL-u za prvoligaša Čakovec. Pored njega za PIK Vrbovec su igrali: Dražen Draganić, Vlado Severović i Ivan Baričević. Suci iz Žabnice su: Vlado Blažević, Mirko Kostiha, Dejan Budić (igrao za NK Žabnica od 1992-1994 godine) i Danijel Ević. Iz kluba ponikli su kao delegati: Mirko Kostiha, Dražen Draganić, Dario Baričević i Marinko Kostiha- priča nam dalje Kostiha.

Trenutno NK Žabnica broji 121 registriranog igrača od limača pa do veterana. Predsjednik kluba je Tihomir Hosni, zamjenik predsjednika je Robert Belina-Canjuga, a tajnik je Marinko Kostiha. Klub ima 5 selekcija: limači, pioniri, juniori, seniori i veterani. Trener limača i pionira je prof. Predrag Uremović, trener juniora i seniora je Dario Baričević, dok je voditelj veterana Robert Belina – Canjuga. Kao treneri svoj doprinos su ostavili i Ivica Bogdan i Smiljan Jašarević.

-U klubu nastojimo da se najmlađe kategorije igrača okrenu prema sportu i zdravom načinu života te da se kasnije uključe u društveni život naše Žabnice. Pored njih u fokusu je naravno seniorska momčad koja je i okosnica kluba. Preko veterana organiziramo sastanke i druženja s našim starijim generacijama nogometaša, koji su kroz natjecanje u veteranskoj ligi produžili svoju igračku karijeru, ali time i osobno doprinose očuvanju zdravstvenog stanja te promidžbi sportske rekreacije.

Klub ne bi mogao funkcionirati bez pomoći općine Farkaševac na čelu s načelnikom Draženom Draganićem, koja nam osigurava najveći dio novčanih sredstava za normalan rad. Njegova supruga gospođa Slađana Draganić već se 30 godina brine i skrbi o sportskoj opremi nakon svake utakmice i tako je jedan od najvećih sponzora kluba, jer bez njenih vrijednih ruku ne bi dečki imali što obući na sebe. U razvoju kluba i nogometa u Žabnici nesebično su pomogli sljedeći sponzori: Špica Haganj, vlasnik Mladen Hosni, Hosni Gradnja vlasnik Tihomir Hosni, Mato Nadarević, gastarbajter iz Njemačke, donirao lopte, dresove i šuškavce, Auto-Iskra Nova Kapela, vlasnik Tomislav Ralinovski, Zlatko Rogožar i drugi te medijski pokrovitelj 01 portal i Prigorski.hr- ispričao nam je tajnik.

U razvoj kluba preko 50 godina su svojim entuzijazmom, svakodnevnim nesebičnim djelovanjem i velikom ljubavi darovali svoje životno znanje, vještine i slobodno vrijeme prema nogometnom sportu i Žabnici: Mirko Kostiha, Franjo Hajduković, Dražen Draganić, Marinko Kostiha, Zlatko Rogožar, Nikola Kostiha, Mladen Hosni, Antun Čakalić Tunac, Tihomir Hosni, Robert Belina – Canjuga …

-Izuzetno smo ponosni što je u Žabnici 10. svibnja 1998. bio osnovan prvi ženski nogometni klub Izazov koji je bio pod vodstvom Marinka Kostihe, a u pododboru su bile Nena Baričević, Renata Lusavec i Alenka Blažević. Natjecale su se na području NS Bjelovarsko-bilogorske županije, a prvakinje lige bile su u sezoni 2001./02. Naše nogometašice bile su prave ambasadorice našeg sela i Općine Farkaševac jer su gostovale širom Lijepe naše, te igrale prijateljske i revijalne utakmice na turnirima u Velikoj Gorici, Ždralovima, Ludbregu, Trnovcu, Vrbovcu i drugdje. Klub ima izvrsnu potporu od strane Nogometnog središta Vrbovec, te posebnu zahvalu upućujemo predsjedniku Antoniju Badrovu i Željku Mihalju jednom od čelnih ljudi Nogometnog saveza Zagrebačke županije na odličnoj suradnji- rekao nam je Kostiha.

Igralište je imenovano po nogometnoj legendi Žabnice Mirku Kostihi kojem je klub, a i selo tako odalo veliko priznanje čovjeku, koji je poklonio svoje najbolje životne godine u razvoju nogometnog sporta u Žavnici, ali i na području tadašnje Općine Vrbovec. Njegovim stopama već desetljećima korača sin Marinko Kostiha, koji je tako nastavio očevu tradiciju, kojem je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu bez kojeg bi funkcioniranje kluba bilo jednostavno nezamislivo.

NK Žabnica tradicionalno već godinama, točnije od 2003., organizira Memorijalni turnir „Kostiha – Hajduković“. Nogometno igralište i sportski objekti su mjesto okupljanja zaljubljenika u sport, druženje svih naraštaja mještana Žabnice i okolnih mjesta, ali ujedno i ukras sela. NK Žabnica je definitivno najveći promotor mjesta na zemljovidu Zagrebačke županije jer sport uspostavlja, zbližava, razvija i unaprjeđuje sportske i ine veze između sportskih društava i mjesta odakle potječu. Žabnica stoga može s ponosom isticati svoje sportaše koji više od pola stoljeća grade sportske mostove diljem Zagrebačke županije i izvan nje na dobrobit svih istinskih zaljubljenika u sport.