FOTO: Spomenik Dr. Franje Tuđmana od sada i u Dugom Selu

U povodu 100-te obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u Dugom Selu je ispred zgrade Gradske uprave otkriven njegov spomenik, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića
DSC_4096

U povodu 100-te obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u Dugom Selu je ispred zgrade Gradske uprave otkriven njegov spomenik, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, koji je i sam imao čast surađivati s njim.

Kujundžić je rekao kako mu je najteže kao autoru bilo pogoditi karakternu i psihološku crtu Tuđmanove osobnosti.

-To je bio veliki zadatak i vodio sam se s dvije njegove velike vrline, a to je lirska duša i plemenitost, a bio je i veliki konzument hrvatske umjetnosti i kulture. Vizija i sposobnost komunikacije i vođenja hrvatskog naroda su po meni njegove velike vrednote- rekao je Kujundžić.

Svečanom činu odazvali su se brojni uzvanici; izaslanik premijera Andreja Plenkovića, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradski vijećnici i kao i vodstvo grada predvođeno gradonačelnikom Nenadom Panianom.

-I ja danas imam odgovornost kao što je on imao odgovornost 90-ih godina. Moja zadaća je Dugo Selo učiniti primjerom svim gradovima u Hrvatskoj- poručio je Panian, koji je sinoć pogledao i premijeru filma “Bilo jednom u Hrvatskoj” redatelja Jakova Sedlara i Kevina Spaceya.

-Ono što mi je ostao u sjećanju je dio iz filma kada je predsjednik u Splitu okupljenu masu pitao što da vam još obećam, a masa je uzvikivala Vukovar, Vukovar.

Umirovljeni brigadir Miodrag Demo pozvao je na zajedništvo koje nam je prijeko potrebno, dok je izaslanik ministar hrvatskih branitelja Marko Ratković rekao kako je dr. Franjo Tuđman bio vizionar, vojskovođa, političar i državnik.

-To govorim iz vlastitog iskustva jer sam imao privilegiju biti suradnik dr. Franje Tuđmana. Prvi hrvatski predsjednik uložio je puno snage i energije da bismo danas imali neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Nismo imali podršku međunarodne zajednice, ali uspjeli smo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika– istaknuo je.

Turk je u svom govoru istaknuo kako je dr. Franjo Tuđman bio najznačajniji političar prošlog stoljeća koji je zajedno s hrvatskim narodom stvorio slobodnu državu.

-Mudrim vođenjem ostvario je i međunarodno priznanje Hrvatske, a uz neizmjernu hrabrost hrvatskih branitelja utkao je temelje hrvatske demokracije- zaključio je Turk.

Događanja
Dugo Selo
Grad
Hrvatska
Zagrebačka županija