Održana promocija slikovnice Jelice Jug

FOTO: Slikovnica za najmlađe zaprešićke ljubitelje priča

Ogranak Matice hrvatske tiskanjem ovog djela želi osobito zaprešićkoj djeci približiti priču o iznimnoj djevojčici, ali i proširiti priču o njoj i među djecom izvan zaprešićkog kruga kako bismo ih osvijestili i osnažili te pokazali da su djeca važna i da bi ih odrasli trebali slušati
1bf0c29b-3753-41a8-ac9a-614c3af8ac73

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću održano je predstavljanje slikovnice Stele Šimunić „Jelica Jug“. Stela je slikovnicu napisala i nacrtala u dobi kad je bila vršnjakinja Jelice Jug.

A tko je Jelica Jug? Jelici Jug bilo je samo 13 godina kada je 1903. godine uhićena zbog pokušaja skidanja mađarske zastave sa zgrade željezničkog kolodvora u Zaprešiću i jer je bila dijelom ustanka Zapreščana protiv mađarizacije. Stela je bila očarana pričom i krenula je u istraživanje građe vezane uz razdoblje početka 20. stoljeća i problem mađarizacije, a osobito važnosti događanja na zaprešićkom kolodvoru u to vrijeme. Talente za pisanje i crtanje spojila je u jedno te je tako nastala slikovnica koju je krajem prošle godine objavio Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću.

Ogranak Matice hrvatske tiskanjem ovog djela želi osobito zaprešićkoj djeci približiti priču o iznimnoj djevojčici, ali i proširiti priču o njoj i među djecom izvan zaprešićkog kruga kako bismo ih osvijestili i osnažili te pokazali da su djeca važna i da bi ih odrasli trebali slušati. Uz to svakako i prenijeti poruku da se i sami upuste, ne više u proteste koji bi ih mogli stajati života, već u izražavanje i stvaranje kako je i Stela Šimunić, autorica slikovnice, učinila u osnovnoj školi. Danas je ona studentica molekularne biologije na zagrebačkom PMF-u, a slikovnica je još jedna lijepa priča proizašla iz njezinog rada.

Radi bolesti autorica nije nazočila promociji koju su uspješno vodile predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Zaprešiću Višnja Poropat Vujnovac i knjižničarka u zaprešićkoj gradskoj knjižnici Maja Jurenić.

Događanja
Zaprešić