FOTO: Rekonstrukcija i preseljenje župnog dvora u Rozgi ide dalje

Unutar Programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara u 2018. godini Ministarstvo kulture donijelo je odluku prema kojoj za nastavak radova na preseljenju i rekonstrukciji starog župnog dvora u Rozgi (Općina Dubravica) odobrava 250 tisuća kuna. Naime, Općina već više godina radi na ovom projektu da se stari župni dvor koji je star oko 250 godina da se rekonstruira i preseli za 10-15 metara u dubinu parcele. 

-Na tome se radi već desetak godina, jer dvor je prvo trebalo rastaviti, te tražiti odobrenja od Ministarstva kulture da se može pomaknuti lokacija. Nakon toga se pristupilo projektiranju, da bi se sada već treću godinu sve preslagivalo na tu novu lokaciju- upoznao nas s obavljenim poslovima načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

Suport ovome projektu treću godinu za redom dalo je i Ministarstvo kulture koje do sada osiguralo 600 tisuća kuna.

-Dosta je skup cijeli taj projekt, jer objekt nije mali, tako da će sve to trajati još nekoliko godina da se sve to dovede do neke završne faze. Ovo sada nam puno znači, jer vjerujem da ćemo dvor s ovim sredstvima uspjeti podići do krova, čak ga planiramo pokriti, jer dio materijala prije smo nabavili, a dio će se koristiti od starog materijala- rekao je načelnik Štritof.

Osiguravanjem sredstava za nastavak radova Općina je pokrenula natječaj za nabavku radova kako bi s dolaskom ljepšeg vremena isti mogli i započeti.