FOTO: Preseka slavi Dan općine i župe sv. Petra Apostola

Svečanim misnim slavljem, potom i sjednicom Općinskoga vijeća, stanovnici i vjernici općine Preseka proslavili su Dan svoje općine i blagdan sv. Petra Apostola-zaštitnika ove župe
p16

Svečanim misnim slavljem, potom i sjednicom Općinskoga vijeća, stanovnici i vjernici općine Preseka proslavili su Dan svoje općine i blagdan sv. Petra Apostola-zaštitnika ove župe. Svečanu sv. misu kraj župnog dvora predvodio je vlč. Domagoj Matošević, rektor i župnik Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.

U vatrogasnom domu Kraljevu Vrhu potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Kristijana Pavličeka, kojoj su uz vijećnike, nazočili i mnogi gosti: dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, načelnici Dubrave Tomislav Okroša, Farkaševca Matija Copak, Rakovca Brankica Benc, Brckovljana Tihomir Đurasek, te predstavnici županijskih tvrtki i ustanova. Među njima, sjednici je nazočio i bivši predsjednik RH Ivo Josipović i mnogi drugi.

Podsjećajući kako je za njima tek puna godina mandata, načelnik Martin Martić istakao je da je najviše energije i sredstava prošlu godinu uloženo u sanaciju i obnovu zgrade osnovne škole. Također, ulagali su u obnovu prometnica, a među najznačajnijim projektima je svakako dovođenje pitke vode i na ovo područje, u sklopu projekta Vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije.

-Cilj nam je riješiti pitanje zemljišta, kako bismo krenuli u izgradnju dječjeg vrtića. Također, želimo oživjeti i naš nogometni klub, a sve to kako bismo osigurali uvjete za ostanak, pa i povratak, mladih na ove prostore. Pri tome vjerujemo da ćemo uz pomoć Županije svoje planove i projekte i uspjeti ostvariti– zaključio je Martić.

Uime kolega načelnika i vrbovečkog gradonačelnika domaćine je pozdravila Brankica Benc istakavši kako je osvjedočena da Zagrebačka županija skrbi o ravnomjernom razvoju svih svojih dijelova. To je potvrdio i zamjenik župana Damir Tomljenović, naglasivši kako Preseka ima perspektivu. Raduje ga – kaže – što ovdje razmišljaju i o gradnji vrtića, jer to znači da se osiguravaju uvjeti za ostanak i dolazak mladih obitelji u Preseku.

-Ni ovaj put nisam došao „praznih ruku“; imamo pripremljene ugovore između Županije i općine Preseka, pa pozivam načelnika idući tjedan na potpis, kada će i vidjeti za koje je projekte dobio županijska sredstva! – poručio je zamjenik župana Damir Tomljenović, još jednom čestitajući svim žiteljima njihov dan.

Na kraju sjednice svim žiteljima njihov Dan općine čestitao je i vrbovečki zavičajni pjesnik Josip Bešen (rodom iz presečke Ledine) pročitavši dvije pjesme na zavičajnom kajkavskom narječju.

A, u središtu mjesta za dobru proštenjsku zabavi pobrinuli su se domaći lovci i udruga vinogradara Kaptol, uz bogatu gastronomsku i zabavnu ponudu.

Događanja
Hrvatska
Općina
Preseka
Zagrebačka županija