Kulturno stvaralaštvo

FOTO: Predstavljena monografija o 110 godina HKUD-a „Petar Zrinski“ Vrbovec

Monografiju je napisala i uredila voditeljica folklora Ljiljana Stanko, koja je na 268 stranica predstavila doista bogatu povijest društva, koje je neraskidivo vezan uz ovu sredinu, ali i obrnuto
m2

U punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu u nedjelju predvečer predstavljena JE monografija o Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Petar Zrinski“, koje je lani navršilo 110 godina od osnutka. Monografiju je napisala i uredila voditeljica folklora Ljiljana Stanko, koja je na 268 stranica predstavila doista bogatu povijest društva, koje je neraskidivo vezan uz ovu sredinu, ali i obrnuto.

A, sve je poteklo 1912. godine kada su u Vrbovec svoja iskustva vrbovečki kovački naučnici donijeli iz Karlovca, gdje je već bilo osnovano Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora – napominje recenzent monografije dr.sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnografiju i folkloristiku, dodajući:

-Otada uz pomoć župnika i crkve Društvo djeluje uporno, budeći se uvijek nakon nesklonih vremena, sjećajući se svoje tradicije i sa sviješću i potrebom Vrbovčana da se zahvaljujući toj tradiciji sastaju i glazbuju – pjevaju, sviraju i plešu, pa i igraju s najmlađom dječicom koja odmalena uče biti članovima društva.

Promociji su uz brojne bivše i sadašnje članove Društva i Vrbovčane, nazočili pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport, tehniku kulturu i civilno društvo dr.sc. Jadranka Dujić Frlan, predsjednik Zajednice KUD-ova Zagrebačke županije Zlatko Herček, predsjednik Gradskog vijeća Vrbovca Krunoslav Sohora i mnogi drugi. Događaj su uveličali i članovi sekcija društva probranim točkama iz svoga bogatog repertoara.

Osim mješovitog pjevačkog zbora, danas u društvu još djeluju folklorna sekcija, tamburaški orkestar, muška klapa i ženski vokalni ansambl „Lera“.

Događanja
Vrbovec