FOTO: Predstavljena knjiga Marice Planinšek

U Mariji Magdaleni predstavljena je nova zbirka pjesama pjesnikinje, odnosno poetese kako je navela urednica zbirke Jasna Horvat, Marice Planinšek pod naslovom „Trag u vremenu“

U Mariji Magdaleni predstavljena je nova zbirka pjesama pjesnikinje, odnosno poetese kako je navela urednica zbirke Jasna Horvat, Marice Planinšek pod naslovom „Trag u vremenu“.

Sam naslov sugerira kako su u zbirci pjesme koje označavaju neko proteklo vrijeme, a zbirka je dijelom pisana tradicionalnom kajkavskom ikavicom. Na predstavljanju zbirke govorili su prof. Martina Horvat, recenzentica zbirke, prof. Ivica Ivanković i urednica Jasna Horvat. Izdavač zbirke je Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca, a izdavanje zbirke pomogli su Zagrebačka županija i Općina Bistra čiji načelnik Filip Bernardić je nazočio predstavljanju knjige.

I ova zbirka oslikava fenomen hrvatske dijalektne književnosti prisutan od početka prošlog stoljeća. Zbirka ima tri dijela i svaki je po nečemu poseban. Prvi dio pisan je standardnim jezikom i uglavnom tematizira neuzvraćenu ljubav. Drugi dio nosi naziv „Buđenje“ i također je pisan standardnim jezikom, no ove pjesme su uglavnom bez rime i simboliziraju nadu u vjeru u bolje sutra. U trećem dijelu su pjesme pisane kajkavskom donjosutlanskom ikavicom i tematski se drže ljubavi i motiva koji asociraju na dom i mladost.

Ova zbirka je 11 izdanje Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca i vrijedan prilog očuvanju kajkavske ikavske riči.