U Općoj pučkoj školi u Šenkovcu

FOTO: Predstavljena knjiga Ivane Katarinčić “Estetika i etika baleta: ambivalentna opstojnost”

Predstavljanje knjige Ivane Katarinčić je u sklopu projekta "Čitamo nove etnografije" Udruge Ivana Perkovca, financiranog unutar Programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu u Zagrebačkoj županiji
d05fafb0-9963-4eb1-b23c-96ad68236e35

U Općoj pučkoj školi u Šenkovcu održano je predstavljanje knjige dr. sc. Ivane Katarinčić „Estetika i etika baleta: ambivalentna opstojnost“. Predstavljanje je održano u organizaciji Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca, a predsjednica Udruge Jasna Horvat istaknula je kako na ovaj način proširuju svoje aktivnosti te uvode mlade u rad udruge. Tako je predstavljanje knjige moderirao Juraj Šantorić, student filozofije te etnologije i antropologije.

Autorica knjige bila je zaposlena u Mariborskom narodnom gledališču u Sloveniji kao plesačica klasičnog baleta, a danas je znanstvenica u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Godine 2006. upisala Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod nazivom Urbana plesna tradicija (povijesni, etnološki i kulturnoantropološki aspekti) obranila je u travnju 2012. godine.

Estetika i etika baleta: ambivalentna opstojnost Ivane Katarinčić ujedno i prva knjiga koja klasični balet promatra sveobuhvatno i iz nekih posve različitih perspektiva. Knjiga Ivane Katarinčić daje ogroman pomak u smjeru drukčijeg promišljanja baletne umjetnosti, kako za one koji samo žele znati više, tako i za one koji baletnu umjetnost vide kao važno područje istraživanja. Ivana Katarinčić u velikoj mjeri koristi insajderski diskurs tj. znanja koja je stekla u vlastitoj praksi učenja, plesanja i podučavanja baletne umjetnosti. Taj insajderski diskurs predstavlja možda i onaj najvažniji razlog zbog kojeg njezini tekstovi imaju tako pozitivan odjek i među članovima plesne, a prije svega baletne zajednice.

Predstavljanje knjige Ivane Katarinčić je u sklopu projekta “Čitamo nove etnografije” Udruge Ivana Perkovca, financiranog unutar Programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu u Zagrebačkoj županiji.

Brdovec
Događanja