Zagorkini književni dani

FOTO: Predstavljen roman „Novi kraj“ Đurđice Čilić

Riječ je o romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, u kojem je premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti
ć1

Bogata višednevna manifestacija Zagorkini književni dani u Vrbovcu završila je u srijedu navečer u Narodnoj knjižnici književnim susretom s profesoricom Đurđicom Čilić i to predstavljanjem njene nove knjige „Novi kraj“. Susret je otvorila zamjenica ravnateljice Knjižnice Mateja Hrgovan.

Riječ je o romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, u kojem je premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti.

-„Novi kraj“ je priča o konačnostima koje odgađamo sve dok za to imamo snage i razloga, pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka. Ovaj je roman u tematskom, motivskom i stilskom pogledu svojevrsni je nastavak autoričina knjižnog prvenca, zbirke priča „Fafarikul“ – istaknula je moderatorica susreta prof. Irena Skopljak Barić.

Prof. Đurđica Čilić radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti i teorije književnosti. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća te prevodi s poljskoga jezika, uglavnom suvremenu poeziju.

Događanja
Vrbovec