Svi bi radovi trebali završiti kroz dvije godine

FOTO: Potpisan ugovor za obnovu zaprešićkih Novih dvora

Imanje bana Jelačića najpoznatiji je zaprešićki turistički eksponat, a njegovo imanje, povijesno bogatstvo u srcu grada, ostavljeno je u nasljeđe hrvatskom narodu
0f1b806c-712f-406d-83a0-850c751c2193

Danas su u Vršilnici zaprešićkih Novih dvora potpisani ugovori o obnovi Novih dvora vrijedni deset milijuna eura. Ugovore je s izvođačima radova potpisao gradonačelnik Željko Turk, a svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnici fondova koji su osigurali sredstva za obnovu.

Imanje bana Jelačića najpoznatiji je zaprešićki turistički eksponat, a njegovo imanje, povijesno bogatstvo u srcu grada, ostavljeno je u nasljeđe hrvatskom narodu. Tijekom povijesti je obnovljeno nekoliko zgrada, a sada su osigurana sredstva za obnovu dvorca, zgrada s desne strane Aleje Đure Jelačića i velikog romantičnog perivoja koji se proteže na više od 20 hektara.

-Novo ruho novih dvora kreće danas u realizaciju, a danas je dan kada je 1903. godine na zaprešićkoj željezničkoj stanici počeo nacionalni otpor protiv mađarizacije skidanjem mađarske zastave sa zgrade kolodvora. Veseli me da na današnji dan ponovno činimo jednu povijesnu stvar za Zaprešić, Nove dvore i one kojima je banovo ime u srcu i Novi dvori u duši. Potpisi ovih ugovora vrijedni su za nas, za Zaprešić, ali i za cijelu Hrvatsku- rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk prilikom potpisa ugovora.

Sredstva su osigurana provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb koja se proteže i na područje grada Zaprešića, a ukupno obuhvaća 30 jedinica lokalne samouprave. Obnovljeni i revitalizirani kompleks bit će generator turističkog razvoja Zaprešića koji se često naziva i Banov grad, a godišnje ga već sada posjeti više od 20 tisuća ljudi. Sigurno će potaknuti i brojne kulturne, društvene i gospodarske aktivnosti. Obnova dvorca i ostalih zgrada teško bi se financirala iz gradskog proračuna, iako je sredstvima Grada prije nekoliko godina obnovljena Vršilnica. Brojni posjetitelji su zahvaljujući tome došli u Zaprešić i u Nove dvore, te su ostali zadivljeni tim čarobnim ambijentom.

-Ovo je dugogodišnji san i sada je sve spremno za realizaciju. Osobno često šećem Novim dvorima i uvijek je neizostavna tema bila obnova. Ovo je spomenik hrvatske povijesti, nacionalnog i kulturnog identiteta i stigli smo do dana kad kreće ostvarenje tog sna. Ponosan sam da sam član Vlade RH koja je omogućila kroz EU fondove realizaciju ovog projekta. Siguran sam da će nakon radova Zaprešić i Hrvatska dobiti još jedno mjesto gdje će dolaziti brojni posjetitelji- rekao je potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen soba bana Jelačića za koju je Grad već otkupio i vrijednu zbirku predmeta, među kojima se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Inače, sam dvorac ban Jelačić je kupio 1851. godine, a riječ je o dvorcu iz 16. stoljeća koji je danas zaštićeno kulturno dobro. S desne strane Aleje uredit će se Kukuružarnik koji će biti svjetlosna instalacija s malim amfiteatrom, jedna kuća služit će za promociju domaćih proizvoda zaprešićkog područja, a drugu će urediti TZ grada Zaprešića za potrebe turističko-informativnog centra. Obnovljeni Novi dvori promijenit će život u gradu u svakom pogledu, imaju ogroman potencijal i sigurno će donijeti brojne dobrobiti cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

Uvođenje u posao izvođača radova kreće do kraja mjeseca, a rokovi za dovršetak su planirani kroz dvije godine.

 

Aktualno
Zaprešić