FOTO: Općinska zgrada u Dubravici energetski se obnavlja

U Općini Dubravici u tijeku je provedba projekta "Energetska obnova zgrade Općine Dubravica na adresi Pavla Štoosa 3, Dubravica"

U Općini Dubravici u tijeku je provedba projekta “Energetska obnova zgrade Općine Dubravica na adresi Pavla Štoosa 3, Dubravica”. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 454.647,89 kuna, a EU sufinanciranje projekta iznosi 255.134,51 kuna. Korisnik projekta je Općina Dubravica, a razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2022. godine.

Zgrada Općine Dubravica sagrađena je 1935. godine, te rekonstruirana dogradnjom 1995. godine. U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti, izvedba radova na rekonstrukciji vanjske ovojnice zgrade planirano je kao rješenje koje se sastoji iz: rekonstrukcije (toplinska izolacija) vanjskih zidova pročelja, rekonstrukcije (toplinska izolacija) stropa prema negrijanom potkrovlju, te kosog krova, zamjena vanjske bravarije, te drvene stolarije. Grijanje je uz pomoć bojlera, energent je prirodni plin, ogrjevna tijela su radijatori s ručno reguliranim ventilima. Energetskom obnovom predviđa se ugradnja kondenzacijskog bojlera na prirodni plin, te zamjena sadašnjih ventila u termostatske.

Realizacijom projekta pridonijet će se uštedi toplinske energije za grijanje za 76 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera. Zgrada iz energetskog razreda G prelazi u energetski razred C; emisije CO2 nakon obnove smanjit će se za 80 posto.