Predstavljen projekt obnove Novih dvora bana Jelačića

FOTO: Obilježeno 25 godina Turističke zajednice Grada Zaprešića. Gradonačelnik Turk: Ponosan sam što dijelimo ostavštinu našega bana

Bila je to prilika da se dodijele i zaslužena priznanja dugogodišnjim promotorima turizma u Zaprešiću i turističkim djelatnicima, a među dobitnicima bili su i Branka Barilović, prva direktorica Turističkog ureda u Zaprešiću te prvi zaprešićki gradonačelnik i osnivač Turističke zajednice Vinko Morović
417549472_944430090818867_7722533294421116422_n

Obilježavanje 25 godina od osnutka Turističke zajednice Grada Zaprešića i najava početka obnove kompleksa Novih dvora u Zaprešiću održano je u Vršilnici, do sada jedinom obnovljenom objektu Novih dvora u Zaprešiću. Svečanosti su nazočili ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović te brojni gosti iz turizma, politike i gospodarstva, a domaćini su bili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te direktor Turističke zajednice Grada Zaprešića i organizator događanja Toni Ganjto.

Bila je to prilika da se dodijele i zaslužena priznanja dugogodišnjim promotorima turizma u Zaprešiću i turističkim djelatnicima, a među dobitnicima bili su i Branka Barilović, prva direktorica Turističkog ureda u Zaprešiću te prvi zaprešićki gradonačelnik i osnivač Turističke zajednice Vinko Morović. Na gala večeri koja je uslijedila nazočne je zabavljao Damir Kedžo.

-Ponosan sam što dijelimo ostavštinu našega bana. Ona nam daje priliku da odredimo budućnost turizma Zaprešića. Kompleks Novih dvora u cijelosti će biti u funkciji turizma, prezentacije grada i prikaza hrvatske povijesti. Obnovu smo čekali dugo, sada nam je pred vratimo i uvjeren sam da će obnova Novih dvora, vrijedna oko 10 milijuna eura, početi u prvoj polovici ove godine- rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Toni Ganjto, direktor Turističke zajednice Grada Zaprešića, rekao je da je na kontinentu teže razvijati turizam nego kolegama uz obalu.

-Moramo se dodatno isprsiti u kreativnosti i inovacijama. Moramo biti drugačiji, ponuditi dobar, kvalitetan i kreativan sadržaj. U Turističkoj zajednici grada Zaprešića pokušavamo kroz emocije, kroz doživljaje kreirati našu turističku priču i uspješno upravljati destinacijom. Iako nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta, imamo dobre temelje da u budućnosti, obnovom Novih dvora, ovaj kompleks postane primjer na kojemu će se vidjeti najbolje od Hrvatske. Uskoro nas očekuje otvorenje novih smještajnih kapaciteta, a mi smo danas već debelo ušli u upravljanje destinacijom- rekao je Ganjto.

Podršku svim naporima razvoja turizma u Zaprešiću i na području cijele Zagrebačke županije dao je i zamjenik župana Ervin Kolarec. Naglasio je kako je Županija prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i turistima koji dolaze izvan Lijepe naše, a tome doprinose svi turistički djelatnici kojima je čestitao na naporima koje ulažu u razvoj turističkih sadržaja.

-Obnovom Novih dvora dobit ćemo turistički brend na ponos žiteljima Zaprešića, ali i Zagrebačke županije. Ovo je neprocjenjiva baština koja će punim sjajem zasjati nakon obnove, a svi turisti, ali i turistički djelatnici, će uživati u svakom dijelu tog prostora- rekao je Kolarec.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je vrijednost sinergije kulture i turizma, ali i baštine. Dodala je kako su Novi dvori i njihova povezanost s velikaškim obiteljima i posebno banom Jelačićem nešto je što će, nakon obnove, privlačiti veliki broj posjetitelja u Zaprešić.

Domaćine i sugrađane pozdravio je i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te im čestitao na brojnim događanjima u Zaprešiću o kojima može osobno svjedočiti budući da je i sam stanovnik Zaprešića, a sve veće manifestacije održavaju se na glavnom gradskom trgu, zapravo njemu ispod prozora.

 

 

Događanja
Zaprešić