FOTO: Najbolje „vajnkuše“ pripremile žene iz Oborova

Ovogodišnji sajam OPG-ova „Posavina u okusima“ bio je obogaćen i prvom Rugvičkom vajnkušijadom
DSC_5807

Ovogodišnji sajam OPG-ova „Posavina u okusima“ bio je obogaćen i prvom Rugvičkom vajnkušijadom. Natjecanju u spravljanju ovog tradicionalnog posavskog jela, koji se radi od valjanog tijesta i sira odazvalo se 10 udruga.

Inače, „vajnkuši“ su starinsko jelo koje se u rugvičkom kraju sprema od davnina, a mogu biti slani i slatki.

-Svi spravljeni vajnkuši bili su fini. Ugodno nas je iznenadila ova mlada ekipa, kojoj je to možda bilo da po prvi puta radi vajnkuše. Cure su se stvarno potrudile i svaka im čast na tome- rekla je predsjednica stručnog žirija koji je birao najbolje „vajnkuše“ Branka Novosel, koja nam je otkrila tajnu dobro „vajnkuša“.

-Da bi „vajnkuš“ bio dobar treba ga dobro smesiti, napuniti nadjevom i skuvati- otkrila nam je gospođa Novosel.

Upravo je najmlađa ekipa na natjecanju; Mladež Rugvice osvojila treće mjesto na natjecanju, drugi su bili članovi DVD-a Sop Hruščica, dok su najbolje „vajnkuše“ spravile članice KUD-a Posavka iz Oborova.

-Drago mi je što ovo starinsko jelo koje su pripremale naše bake ponovno oživjelo u našoj lijepoj Rugvici. Raduju ove mlade ekipe, koje su taj recept učile od svojih baka i mama, i vjerujem kako će ga one dalje prenositi na svoju djecu, kako se on nikada ne bi zaboravio- ispričao nam je zamjenik općinskog načelnika Nenad Jakšić, koji nije krio zadovoljstvo uspješnom manifestacijom.

-Osmjesi i specifični izrazi lica, kada su kušali to jelo dovoljna je nagrada za one koje su spremale te vajnkuše, ali i za nas organizatore, jer veliki odaziv naših mještana pokazuje da idemo u dobrom smjeru- zaključio je Jakšić.

Uz natjecanje, bio je tu organiziran i program za najmlađe koji je uključivao radionicu „Bakino tijesto u dječjim rukama“ gdje su se „malci“ okušali u izradi kolača i slastica od tijesta pod stručnim vodstvom iskusnih kuharica, a za njih je bila pripremljena i lutkarska predstava „Tri praščića“.

Također, svoj obol manifestaciji dala su i lovačka društva, koja su za sve posjetitelje spravila gulaš, među kojima je nagradu za najbolje spravljen odnio onaj Lovačkog društva Strijelac Ježevo.

Događanja
Hrvatska
Općina
Rugvica
Zagrebačka županija