FOTO: Naftalan je jedan od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli obišao je danas radove dogradnje Specijalne bolnice Naftalan, jednog od dva nalazišta istoimenog i ljekovitog naftnog derivata na svijetu

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u društvu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Javora Bojana Leša obišao radove na Specijalnoj bolnici Naftalan. Naime, Naftalan se ubraja u jedinstvene bolnice na području Europe s obzirom na to da je poznata po ljekovitim tretmanima istoimenim naftnim derivatom, čije se nalazište može pronaći još jedino u Azerbajdžanu. Upravo iz tog razloga slovi kao jedan od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu.

– Danas smo imali intenciju, nakon što sam na početku mandata bio u Naftalanu i razgovora sa županom, vidjeti pomak o kojem smo govorili prije tri godine. Moram reći, da se sve što je planirano uspjelo napraviti. Ovaj poseban dio koji se nadograđuje dat će bogatstvo pružanja dodatnih usluga Naftalanu i svim pacijentima koje dolaze. Zdravstveni turizam kao takav jedan je od glavnih ciljeva buduće strategije razvoja turizma jer razbija onu sezonalnost koju Hrvatska još uvijek jednim većim dijelom ima. Što je najbitnije, na području cijele Europe i svijeta taj vid turizma raste svake godine do 15 posto, a to su sve pokazatelji da Naftalan ima svoju budućnost, poručio je ministar.  

U nadogradnju uloženo 63,5 milijuna kuna

U nadogradnju novog dijela Naftalana uloženo je 63,5 milijuna kuna, osiguranih iz proračuna Zagrebačke županije, kredita, decentraliziranih izvora i viška prihoda bolnice. Završetkom projekta, Naftalan će dobiti jedan veliki otvoreni bazen, tri zatvorena bazena, novu teretanu i fitness dvoranu za medicinsku gimnastiku, bolnički restoran i kuhinju te veliku predavaonicu sa 190 sjedećih mjesta koja će biti djeljiva u tri odjeljka. Na taj se način bolnicu te posljedično Zagrebačku županiju i Grad Ivanić-Grad u bliskoj budućnosti namjerava kvalitetnije pozicionirati na svjetsku kartu zdravstvenog turizma.

– Zagrebačka županija niz godina kontinuirano bilježi porast turističkih pokazatelja. To svakako nije došlo samo od sebe, nego preko ulaganja kako Županije, Grada Ivanić-Grada, a i samog sjedišta Naftalana. Promišljali smo kako taj turistički potencijal, posebno u zdravstvenom turizmu, iskoristiti na najbolji način te proširiti kapacitete i ponuditi znatno više nego prije pet godina. Ovim projektom, zasigurno ćemo stvoriti uvjete da se zdravstveni turizam, ali i ukupno gospodarstvo na prostoru Ivanić-Grada i Zagrebačke županije značajno razvija, komentirao je župan Kožić. 

Prema turističkim analizama, korisnici zdravstvenog turizma troše 20 do 30 posto više, odnosno između 150 i 240 eura dnevno, dok u takvim objektima borave u prosjeku 13 dana. Tome u prilog ide i podatak kako će do 2030. godine više od polovine svjetske populacije činiti ljudi od preko 60 godina, a oko 20 posto svjetskog BDP-a dolazit će upravo iz različitih vidova zdravstvenog turizma.

Nastavak ulaganja

U takvoj budućnosti, Naftalan će stvoriti dodatnu vrijednost domaćem turizmu te biti kamen temeljac daljnjeg rasta i razvoja. Veliki potencijal u njemu je prepoznao i gradonačelnik Javor Bojan Leš:

– Mogu reći da je Naftalan i inače jedan od najznačajnijih projekata grada. Iako nije u vlasničkoj strukturi, Grad Ivanić-Grad ulaže značajna sredstva u infrastrukturu oko Naftalana, izgradnju dodatnih sadržaja poput sportskih objekata i terena. Cijela infrastruktura grada ide u smjeru pomoći Naftalanu. Drago mi je da je danas s nama i ministar koji nam je dao informacije i omogućio nam da se kvalitetno pripremimo za buduće natječaje Ministarstva, apliciramo i podignemo turističke kapacitete grada na veći nivo. 

Zadovoljstvo učinjenim nije krio ni ravnatelj bolnice Goran Maričić:

– Završetkom i realizacijom ovog našeg razvojnog projekta dobit ćemo neke dodatne sadržaje koji će prvenstveno podići stupanj i razvijenost usluge iz domene osnovnog zdravstvenog osiguranja. Naravno da ćemo tim novim sadržajima popraviti i našu poziciju te tako značajnije iskoračiti na tržištu zdravstvenog turizmu, a našim pacijentima, koji koriste naše usluge na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, sasvim sigurno podići razinu prostora i nivo usluge.

Valja, istaknuti kako ovo nije kraj ulaganja u Naftalan. U nastavku je planirano sagraditi i urediti još dva kata smještajnih kapaciteta, preciznije 74 nove jedinice sa 120 ležajeva za koje se sredstva namjeravaju povući iz fondova EU, a kako će se situacija dalje razvijati, vidjet ćemo za otprilike dva tjedna kada se očekuje dovršetak aktualnih radova.