FOTO: Nada Bencetić i Vinko Gavrić najbolji kosci

Nakon deset godina, koliko je manifestacija Kosci za kosce održavana na Odranskom polju na Selcu, ove godine manifestacija je po prvi puta održana u drugom dijelu županije. Ovogodišnji domaćin manifestacije kojom se želi upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa ptice kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela bila je Donja Zdenčina.

Cilj manifestacije je očuvanje kosca, jedne od ugroženih ptica, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, a njegov ostanak ovisi o ljudima- koscima livada. Na ovaj je način simbolično označen i početak košnje livada košanica.

-Mnogi su me pitali, zašto selimo manifestaciju? Odgovor je vrlo jednostavan – kako bismo sačuvali pticu kosac na livadama košanicama neophodno je lokalno stanovništva upoznati s načinom i terminom košnje prilagođenom koscu. Želja nam je i vas i sve poljoprivrednike koji imaju livade na području Pokupskog bazena upoznati s pticom kosac, mjerama očuvanja i zaštite ali i načinom košnje prilagođenim ptici kosac– istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek.

Mnoštvo okupljenih među kojima su bili i načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković, predsjednik Općinskog vijeća Mirko Horvatić i izaslanik župana Zagrebačke županije Dragutin Stopić, uživali su u košnji ručnom kosom, domaćoj hrani i vožnji konjskim zapregama, ali i u natjecanju u košnji ručnom kosom, koje je u dvije kategorije okupilo 34 natjecatelja.

Prilikom ocjenjivanja košnje gledala se čistoća otkosa, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te umijeće brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Nada Bencetić, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio Vinko Gavrić. 

Pobjednici su nagrađeni novim kosama i grabljama, a ostali sudionici utješnim nagradama i brusevima kako bi njihove kose sljedeće godine kosile još bolje.