FOTO: Na Velikoj Kapeli veliki lovački skup

I lički lovci otvorili sezonu lova
20221008_085419_resized

Tradicionalno, podno vrha Velike Kapele lički lovci iz LD Kapela Jezerane otvorili su lovnu sezonu prvim lovom na divlje svinje. Na lokaciji Pišćetak okupili se Ličani i prijatelji sa svih strana. Bilo je dosta i gostiju u lovu, ali i janjetine nakon lova. Ne bi Ličani bili svoji da ne pozovu i goste u lov, takva je tradicija, lovačka i prijateljska.

U ranu zoru, dok je mrak bježao s vrha Kapele, dolazili su lovci na svoj godišnji skup. Već se vatra ložila kraj drvenih nastambi i ispijala čašica razgovora. Predsjednik Vlado Milohnoja pozdravio je lovce, a lovnik Mladen Milohnoja objasnio sve o lovu i nakon lova.

 

-Dobra kob svima u ličkim brdima- poručili su.

Treba spomenuti da je u lovu sudjelovala i dugogodišnja aktivna lovkinja Maja Vranić, uz supruga Dejana. Baka im je čuvala djecu, a u obitelji Vranić i djedovi su bili lovci. Tradicija se nastavlja i kod predsjednika društva, njegova kćerka Vlatka uskoro će biti još jedna lovkinja. Kako i ne bi kad su joj i otac i dečko lovci.

 

Mir i tišinu na Pišćetku otjerao je lavež lovačkih pasa goniča. Gonili su neku divljač, ali divlje svinje su uspjele pobjeći. Neki lovci su se kladili kako je bilo desetak, a drugi čak i dvadeset divljih svinja koje su nestale na Pišćetku. Stari lovci nisu krili oduševljenje što je starina Ferdo Vlahinić pobijedio u ciljanju na glinene golubove. Nakon lova pucalo se na leteće mete. Naravno, pala je i janjetina, pa je druženje potrajalo do sumraka.

 

Oni uporniji lovci se okupili sutradan, u nedjeljni “obični” lov. Nije bilo fešte kao u subotu, no feštalo se dugim pješačenjem na lokaciji Jelavlje. I stari i mladi lovci kazuju kako je to pješačenje kroz šumu zdravo…

 

TEKST I FOTO: Boris ĆAVAR

Hrvatska
Ostalo
Regija