FOTO: Manifestacijom Kosci kosiju želi se od zaborava otrgnuti dio ne tako davne prošlosti

Ovog je vikenda održano jubilarno, 10. izdanje ove manifestacije
277591004_431797534954048_5595626575908870222_n

Manifestacijom Kosci kosiju, koja je ove godine održana 10. put nakon dvije godine odgode radi korona pandemije, Udruga Ivana Perkovca nastavila je održavanje tradicije kojom žele otrgnuti od zaborava dio, ne tako davne, prošlosti.

Košnja trave na starinski način – onak kak se to nigda dilalo, privukla je lijep broj kosaca i gledatelja. Z kosami su ljudi prešli na tranik i tam su pokazali kak su brzi i spretni. I ove godine bilo je muških i ženskih ekipa, a stigli su i kosci iz susjedne Slovenije, dok je jedna ekipa dijelom bila sastavljena od predstavnika Gradiščanskih Hrvata iz Bizonje u Mađarskoj, mjesta s kojim Šenkovec veže dugo i iskreno prijateljstvo.

U natjecateljskom dijelu ove godine su kosci iz Slovenije pokazali da im nema premca te su nadmoćno pobijedili konkurenciju. Iako je tradicijski način košnje bio težak posao na koji su susjedi išli jedni drugima u pomoć, kad su se ekipe uhvatile ukoštac s tranikom sve je bilo gotovo u manje od pola sata.

-Naša udruga u svom programu ima i očuvanje tradicijskih običaja pa smo pokrenuli ovu manifestaciju. Želja nam je održati ove običaje i okupiti kajkavce ikavce i brojne druge udruge i prijatelje. Ove godine osjetila se pauza radi korone, ali nadam se da će već iduću godine biti još više kosaca i gledatelja- rekla je predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat.

Natjecatelji su bili zadovoljni organizacijom, a posebno s kulturnim dijelom programa kojeg je organizirao KUD Mihovila Krušlina iz Šenkovca. Dok su se zbrajali rezultati i suci su odrađivali svoj posao, vruću atmosferu održavali su KUD-ovi i udruge koje su održale koncert s tradicijskim plesovima i pjesmama iz većeg dijela Hrvatske. Službeni dio ovogodišnje manifestacije završio je proglašenjem pobjednika, a nakon toga nastavilo se neformalno druženje uz bogatu gastro ponudu koju je pripremio organizator zahvaljujući velikom srcu pokrovitelja i donatora.

Brdovec
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija