Tak su želi naši stari

FOTO: KUD OSS Posavski Bregi prikazao običaj žetve na starinski način

Posjetitelji su mogli kušati i uživati u starinskim dizanim kolačima koje su pripremili vrijedni članovi KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi
450119851_871777128320152_6492804862193488697_n

U organizaciji KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Muzeja Ivanić-Grad održan je prikaz tradicijskih običaja „Tak su želi naši stari“. Prikaz je održan u subotu 6. srpnja u Marekovićevoj ulici u Ivanić Gradu. Posjetitelji su mogli kušati i uživati u starinskim dizanim kolačima koje su pripremili vrijedni članovi KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi.

Posjetitelji su mogli čuti i priču o nekadašnjim žetvama koju nam je ispričao Ivan Marković iz Posavskih Brega. Gospodin Marković sa svojih 89 godina je prisutnima i prezentirao kako su nekad izgledale žetve i kako se što radilo. Neki od hrabrijih posjetitelja su i sami uzeli srp i kosu u ruke i okušali se u čarima nekadašnje žetve.

Žetva je bila od životne važnosti za prehranu stoke ali i ljudi. Ako je bila dobra žitna godina znalo se da je osiguran kruh za cijelu godinu za cijelu obitelj. Osim pšenice sijao se i ječam i zob, naravno sve je trebalo požeti. Nije bilo kombajna, sve se radilo ručno s pomoću srpa i kose, a kasnije i kosom za konjsku zapregu. Kako bi se što više zrnja sačuvalo u kasu u žetvu se išlo što ranije dok nije bilo jako vruće. Nekad su ljudi pomagali jedni drugima, pa ih se znalo skupiti i do desetak na polju, kako bi što više posla što prije napravili, a žetva je bila težak i naporan posao.

Muški su uglavnom s kosam želi, a žene za njima vezale žito u snopove „povesma“. Od zavezanih snopova slagali su se križi, a klasje je bilo okrenuto prema sredini. Kad se poželo cijelo polje snopovi su se slagali na kola i tu se pazilo da je klasje okrenuto prema sredini kako bi se zrnje što više sačuvalo. Žito se vozilo na „vršenje“, odnosno odvajanje zrna od klasja. Zrnje se od klasja odvajalo s pomoću dreša. Dreš u Posavskim Bregima je bio u nadležnosti Zadruge, a kasnije Mjesne zajednice. Kako su svi želi u isto vrijeme red za dreš je uvijek bio dugačak. Dreš je odvajao zrnje po kvaliteti, ono najkvalitetnije se koristilo za prehranu ljudi, a ono manje kvalitetno za prehranu životinja. Slama se također koristila za štrajenje u štali. Za korištenje dreša uzimao se određeni postotak žita koji se nazivao ušur. Žito se pospremalo na tavan kuće u platnenim vrećama i koristilo prema potrebi.

Ženska pjevačka skupina KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi je izvela prigodnu pjesmu Ječam žela, te je u radnim nošnjama bilo prisutno još nekoliko članova KUD-a koji su prezentirali žetvu.

Događanja
Ivanić-Grad