Nezaboravno putovanje

FOTO: KUD Kraluš s ponosom predstavljao Stupnik na 20. Festivalu „Sharjah Heritage Days 2023“

Dalekim i uspješnim putovanjem KUD Kraluš ponovno je na najbolji mogući način, plesom i pjesmom predstavio svoj rad, trud, običaje i tradiciju te time prezentirao, kako Stupnik, tako i cijelu Hrvatsku
20230312_173649

Iza folkloraša KUD-a Kraluš još je jedan međunarodni nastup, koji će svima ostati u lijepom i dugom sjećanju. Naime, od 8. do 14. ožujka Kraluši su svakodnevno nastupali na Festivalu „Sharjah Heritage Days 2023“, koji se odvijao u sklopu sajma tradicije i kulture od 1. do 21. ožujka.

Na sajmu su bili mnogi izlagači iz više arapskih zemlja, među kojima se mogao pronaći i pokoji Europljanin. Većina izlaganja bila je vezana za tradiciju i kulturu pa su se tako mogla probati razna arapska tradicijska jela (arapski kruh, Sfiha, Musakhan, Vermicelli riža, Shish Tawook, Kabsa, pileća Shawarma, Kofta Kebab…), kupiti razni rukom izrađeni predmeti (razne košare, nakit, tkane torbe…) i odjeća (hijab, jilbab, abaya, keffiyeh…). Mogli su se vidjeti brojni stari običaji od kojih iz KUD-a Kraluš ističu ručnu izradu mreža za ribolov, vađenje vode iz bunara pomoću snage bika, držanje sokola na ruci te draganje deva. Bilo je tu i raznih dječjih radionica, igraonica i predstava.

Na samom festivalu sudjelovalo je više država, a u tjednu kada je „Kraluš“ bio gost Festivala, nastupe su izmjenjivali s grupama iz Rumunjske, Grčke, Mađarske, Meksika, Poljske te s grupama iz arapskih zemalja (Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Pakistan).

KUD Kraluš prezentirao se sa šest koreografija i s tri tamburaška intermezza (međuigre), a veliku pažnju društvo je privuklo sa svojom šarolikom, crvenom nošnjom Stupnika, osebujnom nošnjom Bizovca te nošnjama Cresa i Linđa kojima je predstavilo plesove tih krajeva.

-Mnogobrojna publika bila je očarana plesovima i nošnjama Hrvatske što se moglo vidjeti po broju ljudi koji se skupio pred nastupe hrvatske grupe u odnosu na nastupe grupa iz drugih zemalja- ističu s ponosom Kraluši, koji su bez obzira na svakodnevne nastupe uspjeli razgledati većinu poznatih znamenitosti Dubaija i Sharjahe te su tako među ostalim posjetili najviši neboder na svijetu „Burj Khalifu“, gdje su se popeli na 124. kat i uživali u pogledu na cijeli Dubai i ostale Emirate.-Osim „Burj Khalife“, društvo je posjetilo i jedan od najluksuznijih hotela na svijetu „Burj Al Arab“, zatim „Jumeirah Beach Hotel“ na poznatom stablolikom otoku „Palm Jumeirah“, muzej budućnosti, „Global Village“, „Dubai Miracle Garden“, „Sharjah Aquarium“, a hrabi su uspjeli obići i neke znamenitosti glavnog Emirata, Abu Dhabija.

Najveću uspomenu „Kraluši“ ipak nose iz same pustinje, odlaskom na pustinjski „Safari“. Tamo su se imali prilike voziti po pustinjskim dinama, iskušati vožnju quadovima, jahati devu te voziti snowboard odnosno sandboard po pijesku.

-Nakon svega, ovo je bila još jedna, po svemu sudeći uspješna turneja, malo različita od europskih, ali svakako posebna. Ostat će zasigurno dugo urezana u pamćenje svim članovima koji su na njoj prisustvovali. Također, ovakvim dalekim i uspješnim putovanjem KUD Kraluš ponovno je na najbolji mogući način, plesom i pjesmom predstavio svoj rad, trud, običaje i tradiciju te time prezentirao, kako Stupnik, tako i cijelu Hrvatsku- poručuju iz KUD-a.

 

Događanja
Stupnik