FOTO: Krenula gradnja kanalizacije u zaprešićkom kraju

Radovi su otvoreni na dvije lokacije: u Sportskoj ulici u Pojatnom i Ulici Ivana Štrbulca u Šenkovcu, Općina Brdovec

Nakon što je ugovor s izvođačima radova potpisan 12. listopada 2020., jučer su i službeno krenuli radovi na izgradnji mreže na aglomeraciji Zaprešić te su otvoreni na dvije lokacije: u Sportskoj ulici u Pojatnom i Ulici Ivana Štrbulca u Šenkovcu, Općina Brdovec.

– Prvi bageri krenuli su s radom već rano jutros, a u sljedećim tjednima i mjesecima promptno će se otvoriti i ostala gradilišta pa će se tako 25. siječnja započeti i s rekonstrukcijom postojećeg kolektora u Ivanečkoj Ulici i Ulici Pere Devčića te sanacijom postojećeg sustava odvodnje u Gradu Zaprešić. Svi radovi u užem dijelu grada Zaprešiću trebali bi završiti do kraja 2021. godine, poručio je Željko Majcen, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić d.o.o. (VIO) na konferenciji za medije održanoj u svečanoj dvorani VIO-a u Zaprešiću, odakle su se video linkom spojili na obje lokacije gdje su radovi počeli. VIO Zaprešić nositelj je Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić koji je sufinanciran sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od čak 70,89% prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta 638.801.112,50 kuna s PDV-om.

Radovi na mreži odvodnje i vodoopskrbe aglomeracije Zaprešić trajat će 29 mjeseci – do 13. travnja 2023. godine, a prije deset dana je otvoren i natječaj za mrežu odvodnje aglomeracije Kraj Donji gdje bi radovi trebali trajati 17 mjeseci. Predviđa se da bi ti radovi krenuli krajem travnja ili početkom svibnja 2021., u slučaju da ne bude žalbi u postupku odabira izvođača radova. Kraj Donji nema postojeću mrežu odvodnje te će se na području te aglomeracije postići priključenost s 0 na 90%, dok će se priključenost u aglomeraciji Zaprešić sa 69% postojeće povećati na 91%.

– Ekipirani smo i spremni za ovaj veliki i zahtjevni projekt – imamo vrlo kvalitetne voditelje projekata i nadzora, kao i vrlo kvalitetne izvođače radova s velikim iskustvom i zato znam da će biti puno manje problema nego što će biti zadovoljstva kada projekt završi krajem 2023. godine, zaključio je Majcen i zamolio građane za strpljenje i podršku zbog početka radova.

Projekt ZA ČISTO I BISTRO povećat će broj priključaka, a samim time i broj stanovnika na javne kanalizacijske sustave, omogućiti pročišćavanje otpadnih voda te racionalnije korištenje vode. Predviđena je izgradnja 104.937 km novih kolektora i 24 crpne stanice, rekonstrukcija i dogradnja ukupno 6.178 m mreže odvodnje, izgradnja 2 retencijska bazena ukupnog kapaciteta 850 m3 i 1 crpne stanice te sanacija postojeće mreže odvodnje u Gradu Zaprešiću ukupne duljine 11.193 metara. Također će se u sklopu ugovorenih radova izgraditi 2.580 m vodoopskrbnih cjevovoda, sanirati 2 vodospreme, zamijeniti strojarska oprema na 3 crpne stanice, rekonstruirati postojeće klorno mjesto na vodocrpilištu Šibice te će se izvršiti zahvati na regulaciji tlakova na vodoopskrbnom sustavu.

– Ovaj projekt predstavlja veliki zamah ne samo za gospodarstvo Zaprešića već i cijele Hrvatske jer će povećati kvalitetu života svih koji žive na ovom području, rekao je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda i dodao da će se ovim projektom poboljšati kvaliteta vodoopskrbe, a kontrola i nadzor nad gubicima vode biti transparentniji.

– Nakon nebrojeno mnogo sastanaka, planova i dogovora – raduje me što je došlo vrijeme da radovi na aglomeraciji Zaprešić krenu! Naša podrška najvećem projektu zaprešićkog kraja nikada nije bila upitna i ova je investicija točka na i zbog koje će Zaprešić ostati mjesto ugodnog življenja za nas, a napose za našu djecu, zaključio je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

Projekt ZA ČISTO I BISTRO provodi se u Zagrebačkoj županiji i obuhvaća područje Grada Zaprešića i općina Bistre, Brdovca, Luke, Pušće, Marije Gorice i Dubravice. Njegov naziv otkriva ključne ciljeve projekta: imati čistu prirodu i čistu vodu dok riječ ZA označava zaprešićki kraj. Po završetku projekta koji je sufinanciran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., ostvarit će se cilj od 86% pokrivenosti mrežom odvodnje na području njegove provedbe.