FOTO: „Kosci kosiju“ za kraj Dana Šenkovca

Dani Šenkovca nastavljeni su 9. manifestacijom „Kosci kosiju“ u organizaciji Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca
60958058_641957366230152_3662865710528331776_n

Dani Šenkovca nastavljeni su 9. manifestacijom „Kosci kosiju“ u organizaciji Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca. Priredba je to na kojoj se trava kosi na starinski način s kosama, a ove godine sudjelovalo je 15 muških i pet ženskih ekipa.

Dok su ženske ekipe travu kosile rekreativno bez mjerenja vremena i sve su pokazale odlučnu spremu, među muškim ekipama najbrže i najkvalitetnije su svoju dionicu pokosili članovi KUD-a Tomislav iz Sv. Ivana Žabno. Moramo reći da je i njihova ženska ekipa pokazala izuzetnu brzinu i odličnu tehniku, pa slijedom toga zaključujemo da u Svetom Ivanu Žabnom tradicionalna košnja još nije postala povijest.

Nakon boravka na livadi, svi su se vratili ispred društveno vatrogasnog doma gdje je vrijeme do zasluženog likofa, to je objed nakon uspješno završenog posla, iskorišteno za kulturni program u organizaciji KUD-a Mihovil Krušlin iz Šenkovca. Nastupali su gosti iz Mača, Stenjevca, Brdovca, Laduča i Kupljenova, a dio svog repertoara pokazali su i domaćini čime su završeni ovogodišnji Dani Šenkovca.

Valja spomenuti da je i na ovoj svečanosti sudjelovala ekipa kosaca iz mađarskog mjesta Bizonja gdje žive Hrvati duže od 500 godina, a još uvijek velik dio njih govori materinji jezik. Šenkovec i Bizonja već dugi niz godina su pobratimljena mjesta, a međusobne posjete su nekoliko puta na godinu.

Brdovec
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija