FOTO: Kadar mog svijeta u režiji Fotokluba Klik

KLIK

Fotoklub Klik sinoć je u prepunom novo otvorenom Centru za posjetitelje otvorio prvu samostalnu izložbu djece. Iza intrigantnog naziva „Kadar mog svijeta“ posjetitelje je dočekalo 30 fotografija s kojima se predstavilo 17 djece i mladih.

-Zašto mladi žele i vole fotografirati? Koji su njihovi spontani motivi? Koji ih interesi vode? Trebaju li vodstvo u trenucima spontanog istraživanja? Kažu da vole fotografirati jer tako izražavaju svoje misli i osjećaje te kroz fotoaparat vide svijet drugačije, to ih opušta i ne moraju pričati jer „slika govori tisuću riječi- rekla je Nevenka Miklenić, recenzentica izložbe dodavši:

„Za izložbu je odabrana slobodna tema koja predstavlja njihov kadar svijeta kojeg su izdvojili svojom pažnjom. Najčešći fotografski motiv jest pejzaž te se on javlja i u opažaju mladih fotografa. Tu su zatim osobe i životinje, a jednako važni su izdvojeni detalji makrofotografije. Gdje god se nalazili mladi fotografi pokazuju da ono što vide kroz objektiv postaje središte kompozicije ili njen naglašeni dio. Spretnost u hvatanju neobičnih trenutaka ili ambijenta pokazuje da su zapažanja brza i usmjerena.“

Treću nagradu osvojila je fotografija „Niz“ Marine Skenderović koja progovara jednostavnim ritmom oblika i varijacijom ritma boja. Niz je ovdje u vlastitoj igri i poziva promatrača da se sjeti njegove jednostavne upotrebe i vrati svježinu dječjeg opažaja. Drugu nagradu osvojila je fotografija „Običan dan u prirodi“ Karla Smoljanovića. Fotografija prikazuje trenutak mira u sebi koji sadrži sjećanje na egzibicije biciklista koje je Karlo ilustrirao drugom fotografijom.

Prvonagrađena fotografija Katerine Skendrović „Statua“ pokazuje neobičan ambijent stare građevine u kojem preplet grana drveta i pokret skulpture sugeriraju razgovor. Tonska skala sive i zelene dodatno upotpunjuju taj bezvremenski ugođaj. Kreativnost i svježina viđenog odlike su mladosti i na nama je odgovornost omogućiti što više takvih izložbi i radionica kojima se oni potiču.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje zahvalio je Klikovcima na lijepim projektima, a djeci poručio da i dalje nastave stvarati kako bi njihove fotografije jednog dana doživjele svjetla svjetske pozornice, dok je izložbu otvorio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

-Kad djeca stvaraju nema granica! Mi svi stariji smo uokvireni, uokvirili su nas roditelji, uokviri nas je društvo, uokvirila su nas loša iskustva, a kod djece tih okvira nema, njima je samo nebo granica- rekao je Frankić.

Izložba je nastala u sklopu projekta „I ja volim fotografirati” kojim je fotoklub Klik odlučio popularizirati bavljenje fotografijom kod žena i mladih. Cilj projekta koji u potpunosti financira Zagrebačka županija je razvijanja fotografskih vještina, edukacije u korištenju specifične fotografske opreme, upoznavanja raznih fotografskih tehnika, razvitak i promidžba fotografije kao umjetničke discipline te fotografske kulture.

Događanja
Hrvatska