FOTO: Jurjevo u Mariji Gorici

KUD Zgubidan iz Marije Gorice organizirao je tradicionalnu manifestaciju posvećenu blagdanu svetog Jurja

KUD Zgubidan iz Marije Gorice organizirao je tradicionalnu manifestaciju posvećenu blagdanu svetog Jurja. U sportskoj dvorani OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici upriličili su „Jurjevo“ i zajedno sa svojim gostima iz Mičevca i Klinča Sela pokušali približiti kako se Jurjevo obilježavalo nekada.

Čestitari su obilazili selo i pjesmom čestitali blagdan, a posebno je bilo svečano ispred i u kućama gdje su živjeli Jure. Naravno, uvijek je bilo i onih koji su teže otvarali vrata čestitarima, no i za takve se je našlo lijeka u stihovima pjesme koja nije bila baš čestitarska.

KUD Zgubidan je svoje ime uzeo iz romana U Registraturi koji je napisao njihov sumještan Ante Kovačić, a Zgubidan je bio tamburaš kojeg su najviše pamtili po šalama. Stoga su i njegove vragolije bile uvijek rado dočekane, a članovi marijagoričkog društva žele svojim djelovanjem razveseliti publiku, ali odgovorno očuvati marijagoričku kulturu i tradiciju. Na tome im je zahvalila i načelnica Općine Marija Gorica Marica Jančić te im zaželjela još mnogo uspješnih godina djelovanja.